De Meerwaarde Voor De VvE Van Een Op Maat Gemaakt MJOP

28 May, 2014


vve mjop op maatBij een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) wordt op basis van de NEN2767-methodiek een conditiemeting van bouwdelen en installatietechnische elementen uitgevoerd. Hiermee wordt bepaald wanneer een bouwdeel of element onderhoud behoeft en worden de aan onderhoud gerelateerde kosten voor jouw VvE inzichtelijk gemaakt over een bepaalde tijdshorizon. Deze kosten vormen een groot deel van de servicekosten. Een meerjarenonderhoudsplan is op zichzelf niet zo heel bijzonder; het is echter wat je ermee doet wat van echt toegevoegde waarde kan zijn voor de VvE. In dit artikel ga ik er op in hoe dit met een op maat gemaakte MJOP kan worden bewerkstelligd.

De standaard MJOP

Het gebeurt regelmatig dat na het gereedkomen van het (concept) MJOP blijkt dat er een stevige verhoging van de servicekosten nodig is en/of dat er (in de toekomst) een negatief saldo in het onderhoudsbudget optreedt. Duidelijk is dat dit in veel gevallen onwenselijk is en voor het bestuur moeilijk te verkopen is aan de overige leden. Indien gegevens als beschikbaar onderhoudsbudget, huidige gemiddelde servicekosten en overige financieel-onderhoudstechnische wensen worden achterhaald en worden meegenomen bij het opstellen van de MJOP kan dit door middel van maatwerkoplossingen worden voorkomen.

De op maat gemaakte MJOP

Het is van belang dat er voor de inspectie een doelgericht aanvangsgesprek plaatsvindt tussen de technisch beheerder, het VvE bestuur en/of de beheerder. Tijdens dit gesprek dient aandacht te worden geschonken aan onder andere de onderhoudsgeschiedenis, budgetgegevens en klantspecifieke wensen inzake de (toekomstige) uitgaven en de onderhoudsstrategie. Aan de hand van deze gegevens kunnen meerdere scenario’s worden doorgerekend en aangeboden aan de VvE (beheerder):

3 MJOP scenario’s:

  • MJOP zonder rekening te houden met financiën en klantspecifieke wensen (standaard scenario);

  • MJOP rekening houdend met financiën en klantspecifieke wensen met zo min mogelijk (of gestaffelde) verhoging van het onderhoudsbudget;

  • Duurzaam MJOP, waarbij duurzame investeringen worden gedaan in het pand teneinde de levensduur van het pand te verlengen en/of lange termijn besparingen op onderhoudsuitgaven te bereiken.

Welke voordelen biedt een op maat gemaakt MJOP?

  • Keuzemogelijkheden voor de VvE (beheerder);

  • Omdat de VvE en de beheerder meer betrokken worden bij de opzet van het plan zullen zij de technische materie beter leren begrijpen;

  • Er wordt een (meer) praktische invulling gegeven aan groot/klein onderhoud;

  • Er worden geen onnodige kosten aan onderhoud uitgegeven (effectief en efficiënt);

  • Het bestuur of de VvE beheerder kan hiermee gedeeltelijk worden ontzorgt.

Werd uw VvE na het opstellen of actualiseren van het MJOP geconfronteerd met stijging van het benodigde onderhoudsbudget en servicekosten? Hoe is uw VvE hier mee omgegaan?Categorie: Onderhoud

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.