Is De VvE Aansprakelijk Bij De Uitvoering Van Groot Onderhoud?
10 Feb, 2014
Als eigenaar van een appartement ben je samen met je buren verantwoordelijk voor het onderhoud c.q. de instandhouding van het gebouw. In de praktijk zal het bestuur van de VvE aan deze verantwoordelijkheid voldoen, als vertegenwoordiging van alle appartementseigenaren. Bij deze verantwoordelijkheid zijn er voor het bestuur taken weggelegd voor het organiseren van onderhoud, zowel mogelijk via uitbesteding aan een professionele partij als door interne uitvoering.
De vraag die rijst is in hoeverre de VvE aansprakelijk is indien er zich ongevallen, incidenten en/of schades voordoen tijdens onderhoudswerkzaamheden. In dit artikel geef ik een beschrijving in welke gevallen de VvE wel of niet aansprakelijk kan worden gesteld.
Uitbesteding van VvE onderhoud
Als de VvE besluit het onderhoud uit handen te geven aan een professionele partij is zij normaal gesproken niet aansprakelijk voor ongevallen, incidenten en/of schades tijdens onderhoudswerkzaamheden. Bij wet is het namelijk zo geregeld dat de werkgever (=aannemer) de verantwoordelijkheid draagt voor het beschikbaar stellen van een veilige werkplek.
Aandachtspunt hierbij is dat de VvE zich zo min mogelijk bemoeit met de facilitering en de uitvoer van het onderhoud. Zodra de VvE zich inmengt door oplegging van bepaalde werkprocedures en/of het beschikbaar stellen van materiaal en materieel verschuift de verantwoordelijkheid in toenemende mate naar de VvE.
Voorwaarde van het bovenstaande is echter dat de VvE ervoor zorgt dat het pand in een dusdanige staat verkeert dat onderhoudswerkzaamheden door de aannemer gefaciliteerd kunnen worden. Hiermee wordt gedoeld op de vereiste dat het pand niet onderhevig is aan bepaalde gebreken welke veiligheidsrisico’s en gevolgschades met zich mee kunnen brengen tijdens de uitvoer van onderhoud.
Zelf uitvoeren van VvE onderhoud
Zodra er voor wordt gekozen om het onderhoud zelf uit te voeren, bijvoorbeeld tijdens een bewonersmiddag, geldt een heel andere verantwoordelijkheid. In deze situatie is de VvE zelf volledig aansprakelijk, omdat de VvE in deze bij wet wordt gezien als werkgever en daarom de verantwoordelijkheid draagt voor beschikbaarstelling van een veilige werkplek en de juiste uitvoering van onderhoud (met het oog op gevolgschades).
De VvE is daarom ook verplicht om een collectieve verzekering af te sluiten voor materiële en immateriële schades die kunnen ontstaan bij uitvoer van onderhoud door VvE leden.
Aanbevelingen voor uitvoer van VvE onderhoud
Omdat veel VvE’s niet de onderhoudstechnische en juridische knowhow in huis hebben valt in de meeste gevallen aan te raden om het onderhoud uit te besteden aan een professionele partij. Bij de uitbesteding van onderhoud gelden een aantal belangrijke aandachtspunten voor de VvE, deze zijn beschreven in het artikel “Waar Moet De VvE Op Letten Bij Uitbesteding Onderhoudswerkzaamheden?”.
Voert jouw VvE het onderhoud zelf uit of wordt dit uitbesteed aan een professionele partij? En hoe heeft jouw VvE dit aangepakt met het oog op aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden?
Misschien vind je dit ook interessant:
Meld je aan voor updates van dit blog
Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.
Onze huisregels