De VvE en de Executieveiling

15 Aug, 2014


executieveiling vveDe executieveiling als laatste redmiddel

De executieveiling is het laatste middel waarover een bank of een Vereniging van Eigenaren beschikt om een vordering te innen. Er is in toenemende mate sprake van achterstallige servicebijdragen bij VvE’s en dus ook van executieveilingen.

Wanneer komt een appartement op de executieveiling?

Een appartement komt niet zomaar op de executieveiling. Het is gebruikelijk dat aan een achterstallig lid eerst een herinnering en een aanmaning wordt verstuurd. Als betaling uitblijft dan komt het incassobureau of de gerechtsdeurwaarder in actie. Blijft opnieuw de betaling uit dan is het aan de rechter om vonnis te wijzen. Als de VvE de procedure wint en er volgt nog steeds geen betaling dan kan er beslag worden gelegd op het appartement en kan de VvE het appartement op een executieveiling verkopen.

Wat houdt een executieveiling in?

Een executieveiling is een onvrijwillige openbare verkoop van het appartement. Ongeveer 1 keer per maand vindt er een veiling plaats waar naast het bieden in de veilingzaal, ook vaak via internet geboden kan worden.

Op de executieveiling wordt over het algemeen 20 tot 40% minder geboden dan in de vrije verkoop.

Blijft er dan wel genoeg over voor de VvE?

Zeker in deze tijd zal bij een gedwongen verkoop van het appartementsrecht de opbrengst zo laag zijn dat alleen de bank kan worden betaald (die heeft als hypotheekhouder voorrang bij de inning van de opbrengst) en dan heeft de VvE het nakijken.

Dit betekent niet dat de VvE geen enkel belang heeft bij de voortzetting van de executie. Onlangs heeft het Hof in Amsterdam arrest gewezen waaruit zou kunnen worden afgeleid dat de belangen van de VvE onder omstandigheden de overhand kunnen hebben boven die van de hypotheekhouder.

Het Hof oordeelde dat de nieuwe eigenaar van het appartement op grond van de wet gehouden kan worden de achterstallige VvE-bijdragen over het lopende en voorafgaande boekjaar te voldoen.

Hoe langer de VvE wacht met de executie, hoe geringer de mogelijkheid is om de nieuwe eigenaar op grond van dit artikel op de betalingsachterstand aan te spreken.

Het Hof oordeelde daarnaast nog dat de VvE er ook belang bij heeft dat het bevrijd wordt van een eigenaar die hardnekkig weigert zijn maandelijkse bijdragen te voldoen.Categorie: Algemeen

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.