Eigendomsoverdracht Appartement; Wat Doet De Notaris?

02 Oct, 2014

Als eigenaar van een appartement wil je dat bij verkoop alles goed geregeld wordt. Je wilt achteraf niet geconfronteerd worden met betalingen die de VvE nog van je verlangt. En als nieuwe eigenaar wil je niet met de schuld komen te zitten die de oude eigenaar achterliet.

overdracht appartement notarisWat doet de notaris?

De notaris is de neutrale partij die de eigendomsoverdracht van het appartement in goede banen leidt door er op toe te zien dat de woning volgens afspraak, zonder hypotheek of beslag wordt geleverd en dat de koper de koopsom tijdig betaalt.

De notaris:

  • doet vooronderzoek bij het Kadaster naar hoe en wanneer de eigendom is verkregen door de verkoper;

  • onderzoekt of er sprake is van bijvoorbeeld erfdienstbaarheden, erfpacht of bijzondere bepalingen;

  • controleert de identiteit van de bij de verkoop betrokken partijen;

  • houdt de waarborgsom of bankgarantie in bewaring tot de eigendomsoverdracht een feit is;

  • ziet er op toe dat beide partijen de benodigde documenten ondertekenen;

  • zorgt ervoor dat na de overdracht de gegevens bij het Kadaster worden ingeschreven.

Overdracht appartement

Als u een appartement heeft verkocht en de overdracht aan de nieuwe eigenaar door de notaris is geregeld, dan bent u geen lid meer van de Vereniging van Eigenaren.

De notaris moet bij de overdracht melden welke bijdragen de verkoper nog aan de VvE verschuldigd is. De koper is alleen aansprakelijk voor het bedrag dat de notaris heeft gemeld. Geeft (het bestuur van) de VvE geen verklaring aan de notaris dan wordt hier melding van gemaakt in de akte. De koper is dan namelijk niet aansprakelijk voor de achterstallige betalingen van de verkoper. De VvE zal zich dan moeten wenden tot de oude eigenaar om de achterstallige bijdragen te incasseren.

Aandeel reservefonds

De notaris zal de VvE ook vragen naar de hoogte van de reserves van de vereniging en het aandeel waarvoor de eigenaar gerechtigd is. Over dat bedrag hoeft de koper dan geen overdrachtsbelasting te betalen.Categorie: Algemeen

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.