Is Het Gedeelte In De VvE Gemeenschappelijk Of Privé?

29 Sep, 2014

Is het voor jou ook onduidelijk wat nu precies tot de gemeenschappelijke gedeelten behoort van jouw VvE en wat tot de privé gedeelten? Ik zal beginnen met een toelichting te geven op de documenten waarmee je allemaal te maken krijgt en welk document duidelijkheid geeft op jouw vraag.

Uit welke documenten blijken de Gemeenschappelijke Gedeelten?

gemeenschappelijke gedeelten vveDe officiële documenten van de VvE bestaan uit de splitsingsakte, het modelreglement en het huishoudelijk reglement.
Als eigenaar van een appartement ben je automatisch lid van de VvE. Het modelreglement bevat de statuten van de VvE waarin alle regels staan waaraan je als lid van een VVE dient te houden. De statuten bestaan uit de (notarieel opgestelde) akte van splitsing, eventueel uitgebreid met een huishoudelijk reglement. Het opstellen van een huishoudelijk reglement is niet verplicht.

De splitsingsakte is bij de totstandkoming  van de VvE door de notaris opgesteld en vastgelegd. Hiermee is het juridische fundament van de VvE gelegd. De akte is ingeschreven in de openbare registers van het kadaster. Iedereen heeft de mogelijkheid kennis te nemen van de inhoud van de splitsingsakte. Van iedere eigenaar is in de akte van splitsing het aandeel in de totale kosten volgens een verdeelsleutel vastgelegd.

Voorbeelden van gemeenschappelijke gedeelten

Voorbeelden van gemeenschappelijke gedeelten kunnen zijn:

  • de hal;

  • het trappenhuis;

  • de galerij;

  • de lift.

Maar ook de voordeur en de raamkozijnen van jouw appartement kunnen hiertoe behoren. Op de splitsingstekening is de scheiding tussen de gemeenschappelijke- en privé-gedeelten zichtbaar. Dit kan conflicten over rechten, plichten en verantwoordelijkheden voorkomen.

De Gemeenschappelijke Gedeelten op de splitsingstekening

De splitsingstekening is onlosmakelijk verbonden met de splitsingsakte en dus ook op te vragen bij het Kadaster. De privé-gedeelten zijn dik omlijnd en met een indexnummer aangegeven. De dunne lijnen omsluiten de gemeenschappelijke gedeelten. (artikel 5: 109 BW).Categorie: Algemeen

Sandra Keijzer

user_avatar

Erkend Hypotheek Adviseur en VvE Beheerder


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door Dick on
Is het volgende niet in tegenspraak? Is het MR gelijk aan de statuten of is de akte van splitsing de statuten?
Het modelreglement bevat de statuten van de VvE waarin alle regels staan waaraan je als lid van een VVE dient te houden. De statuten bestaan uit de (notarieel opgestelde) akte van splitsing, eventueel uitgebreid met een huishoudelijk reglement.
Geplaatst door Ruud on
Splitsingsakte zijn de statuten. Het modelreglement maakt daarvan een onderdeel door de verwijzing in de akte.
Geplaatst door helena on
Wat als de splitsingstekening niet overeenkomt met het splitsingsreglement. Bijvoorbeeld. conform de tekening behoort de hal op de bovenste verdieping tot het appartementsrecht van het appartement op de bovenste verdieping, op die verdieping heeft immers niemand anders iets te zoeken dan de bewoners/eigenaren van de bovenste verdieping. Echter in het reglement staat: 'Tot de gemeenschappelijke gedeelten worden ondermeer gerekend:(..), de hal, (...).
Geplaatst door Wim Kabalt on
Geachte VvE Wijzer,

Weet U antwoord op mijn vraag.?
Onze VvE wil volgend jaar het gebouw laten schoonmaken (spuiten.
Daarvoor wil de penningmeester volgend jaar de servicekosten met 10% verhogen.
Dat is op zich niet zo erg.
Maar ik heb de grootste woning en ik betaal al altijd het meeste servicekosten.
De 10% verhoging betekent voor mij een verhoging van € 18,- per maand, terwijl de andere woningen een verhoging van rond de € 12,- per maand hebben.
Het schoonmaken van het gebouw is iets wat volgens mij onder gemeenschappelijke zaken valt. Nu moet ik meer betalen dan de andere bewoners. Is dat normaal of werken andere VvE's met twee service rekeningen.
Nog een voorbeeld: Als de BTW mogen naar 25% gaat, dan moet ik 4% ( dat is € 8,- p/m) meer gaan betalen dan de andere bewoners. Die betalen dan € 5,- p/m.
Beter zou zijn een vast bedrag in euro's voor iedereen.

S.v.p. graag uw reactie op mijn vraag.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijk groet,

Wim Kabalt
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.