Wat Kun Je Doen Als De Vergadering Wordt Verstoord?
26 May, 2014
Ken je dat? Van die leden die zelf niets willen doen maar het hoogste woord hebben in de vergadering en alle verrichtingen van het Bestuur in twijfel trekken, overal commentaar op hebben en waarvan het vocabulaire zich beperkt tot “ja maar” en “welles”, afgewisseld met “nietes”? Ze zijn niet voor rede vatbaar, frustreren de vergadering en proberen soms zelfs de stemming te beïnvloeden.
Tot de orde roepen
Natuurlijk, de meest voor de hand liggende actie om een lid die de vergadering verstoort, is hem of haar tot de orde roepen. Maar als dat niet tot het gewenste resultaat leidt dan kunnen de verstoringen onder andere leiden tot:
-
vergaderingen die langer duren dan nodig is;
-
leden die afhaken om de volgende keer nog te komen;
-
extra kosten die gemaakt moeten worden om de tweede vergadering uit te schrijven.
Je kunt dan zeggen dat er sprake is van een saboterend lid. Om dat saboterend lid ertoe te bewegen zich alsnog te gedragen kunnen diverse wegen worden bewandeld. De formele weg en de praktische weg. Ik noem er enkele.
Uit de categorie “formele maatregelen”: de Boete
De modelreglementen voorzien er in om het lid/eigenaar die de wet en/of de reglementen overtreedt, een boete op te leggen.
-
1973 | Artikel 27;
-
1983 | Artikel 29;
-
1992 | Artikel 29;
-
2006 | Artikel 41.
Na een schriftelijke waarschuwing, per aangetekende brief, kan het Bestuur een boete opleggen die ten bate komt van de vereniging. Als het lid weigert die te betalen dan kan ter incassering een gerechtelijke procedure worden gevoerd.
Uit de categorie “formele maatregelen”: Ontzeggen gebruik
In de modelreglementen is ook voorzien om een lid het gebruik van zijn of haar appartement (én die van de gemeenschappelijke gedeelten) te ontzeggen. U kunt zich voorstellen dat deze zeer ingrijpende beslissing door de rechter niet snel tot uitvoer zal worden gebracht. Er moet dan wel sprake zijn van zeer drastische overtredingen.
Uit de categorie “praktische maatregelen”: Betrokkenheid
Leden die actief meedenken in de handel en wandel van de VvE zijn meer betrokken bij de agenda van de vergadering. Betrek die leden in het bestuur of de commissies van de VvE.
Uit de categorie “praktische maatregelen”: Onafhankelijke derde
Nodig deskundigen uit om lastige onderwerpen of ingrijpende besluiten toe te lichten. Er valt te denken aan de notaris, de bouwkundig ingenieur, een accountant en/of de beheerder.
Uit de categorie “praktische maatregelen”: Toegang ontzeggen
De Vergadering van Eigenaren kan besluiten om het lid de toegang tot de vergadering te ontzeggen. De betreffende eigenaar kan dan natuurlijk de rechter vragen om te oordelen of de vergadering in redelijkheid tot dit besluit is gekomen.
Misschien vind je dit ook interessant:
Meld je aan voor updates van dit blog
Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.
Onze huisregels
Reacties:
Lees ook: http://www.vvewijzer.nl/vve-blog/zelf-vergadering-uitschrijven-als-het-bestuur-dat-niet-wil-k/