Wat Kun Je Doen Als De Vergadering Wordt Verstoord?

26 May, 2014


verstoring vergadering vveKen je dat? Van die leden die zelf niets willen doen maar het hoogste woord hebben in de vergadering en alle verrichtingen van het Bestuur in twijfel trekken, overal commentaar op hebben en waarvan het vocabulaire zich beperkt tot “ja maar” en “welles”, afgewisseld met “nietes”? Ze zijn niet voor rede vatbaar, frustreren de vergadering en proberen soms zelfs de stemming te beïnvloeden.

Tot de orde roepen

Natuurlijk, de meest voor de hand liggende actie om een lid die de vergadering verstoort, is hem of haar tot de orde roepen. Maar als dat niet tot het gewenste resultaat leidt dan kunnen de verstoringen onder andere leiden tot:

  • vergaderingen die langer duren dan nodig is;

  • leden die afhaken om de volgende keer nog te komen;

  • extra kosten die gemaakt moeten worden om de tweede vergadering uit te schrijven.

Je kunt dan zeggen dat er sprake is van een saboterend lid. Om dat saboterend lid ertoe te bewegen zich alsnog te gedragen kunnen diverse wegen worden bewandeld. De formele weg en de praktische weg. Ik noem er enkele.

Uit de categorie “formele maatregelen”: de Boete

De modelreglementen voorzien er in om het lid/eigenaar die de wet en/of de reglementen overtreedt, een boete op te leggen.

  • 1973 | Artikel 27;

  • 1983 | Artikel 29;

  • 1992 | Artikel 29;

  • 2006 | Artikel 41.

Na een schriftelijke waarschuwing, per aangetekende brief, kan het Bestuur een boete opleggen die ten bate komt van de vereniging. Als het lid weigert die te betalen dan kan ter incassering een gerechtelijke procedure worden gevoerd.

Uit de categorie “formele maatregelen”: Ontzeggen gebruik

In de modelreglementen is ook voorzien om een lid het gebruik van zijn of haar appartement (én die van de gemeenschappelijke gedeelten) te ontzeggen. U kunt zich voorstellen dat deze zeer ingrijpende beslissing door de rechter niet snel tot uitvoer zal worden gebracht. Er moet dan wel sprake zijn van zeer drastische overtredingen.

Uit de categorie “praktische maatregelen”: Betrokkenheid

Leden die actief meedenken in de handel en wandel van de VvE zijn meer betrokken bij de agenda van de vergadering. Betrek die leden in het bestuur of de commissies van de VvE.

Uit de categorie “praktische maatregelen”: Onafhankelijke derde

Nodig deskundigen uit om lastige onderwerpen of ingrijpende besluiten toe te lichten. Er valt te denken aan de notaris, de bouwkundig ingenieur, een accountant en/of de beheerder.

Uit de categorie “praktische maatregelen”: Toegang ontzeggen

De Vergadering van Eigenaren kan besluiten om het lid de toegang tot de vergadering te ontzeggen. De betreffende eigenaar kan dan natuurlijk de rechter vragen om te oordelen of de vergadering in redelijkheid tot dit besluit is gekomen.Categorie: Vergadering

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door Dirk van de Peppel on
hallo, wij hebben 52 appartementen, vraag beheerder fusioneert niet naar behoren ook het bestuur niet, nu willen wij dat ze opstappen een nieuw bestuur en beheerder aan te stellen, hoe gaat dat precies in werking, omdat we in oktober een vergadering hebben. nog een vraag ik zit in de kascommissie heb aan de huidige beheerder gevr. of ik de boeken van 2017 na mag zien maar ze weigeren ze te geven wat moet ik hier mee, wat zijn de rechten mvrgr dirk van de peppel
Geplaatst door Jos on
In iedere vergadering kan over de samenstelling van het Bestuur worden besloten, ook al staat het onderwerp niet op de agenda.
Lees ook: http://www.vvewijzer.nl/vve-blog/zelf-vergadering-uitschrijven-als-het-bestuur-dat-niet-wil-k/
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.