Wat Zijn De Gevolgen Van Onderverzekering Voor De VvE?

17 Sep, 2014


Het te laag verzekeren van de opstal van de VvE geeft een besparing in de premielasten maar onderverzekering kan je uiteindelijk heel veel geld kosten.

onderverzekering vve

De risico's van onderverzekering

De risico's van een te laag verzekerd bedrag voor de opstalverzekering kunnen heel groot zijn. Bij schade volgt er namelijk maar een gedeeltelijke uitkering.

De hoogte van de te betalen premie voor de opstalverzekering is grotendeels afhankelijk van het verzekerd bedrag. De premie bedraagt meestal een promillage van dat verzekerd bedrag. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de autoverzekering is het bij woonverzekeringen lastig om het verzekerd bedrag vast te stellen. Die kan alleen maar geschat worden. De herbouwwaarde kan middels een taxatie worden vastgesteld maar de werkelijke herbouwkosten kunnen desondanks sterk afwijken.

Waarom de opstalverzekering?

De opstalverzekering sluit de VvE af om zich te beschermen tegen schades zoals brand en storm. Indien de VvE deze verzekeringen niet heeft afgesloten dan loopt de VvE zelf het risico. Vooral het gevaar van brand is verstrekkend. De kans op brand is misschien niet zo groot maar als het gebeurt dan is de schade meestal wel groot. De opstalverzekering is voor de VvE verplicht!

Welk verzekerd bedrag moet worden afgesloten?

De verantwoordelijkheid om het juiste bedrag te verzekeren ligt bij de verzekeringnemer, dus bij de VvE. De verzekeraar kan hierbij hulp bieden aan de hand van de herbouwwaardemeter. De herbouwwaardemeter is een manier om op basis van kenmerken (fundering, gevel, dak en constructie, etc.) een verzekerd bedrag vast te stellen. Door de inhoud van het flatgebouw te berekenen kan de VvE een te adviseren verzekerd bedrag opgegeven krijgen.

Het vaststellen van het verzekerd bedrag is lastig. Neem daarom het zekere voor het onzekere en houd daarom de door de verzekeraar aanbevolen manier om het verzekerd bedrag vast te stellen aan.

Onderverzekering geeft een gedeeltelijke uitkering

Een te laag verzekerd bedrag heeft gevolgen voor alle schades die je gaat claimen op de verzekering. Stel, jouw VvE heeft de opstal verzekerd voor € 500.000,00 en dit bedrag is niet vastgesteld met een herbouwwaardemeter of door een taxatie. Een hevige storm zorgt voor een schade van € 20.000,00. Als de door de verzekeraar ingeschakelde expert vaststelt dat er sprake is van onderverzekering, omdat de herbouwwaarde van de opstal € 800.000,00 bedraagt, zal de verzekeraar de schade slechts gedeeltelijk uitbetalen.

€ 500.000/€ 800.000 x € 20.000 = € 12.500,00

De schade-uitkering bedraagt in dit geval dus € 7.500,00 lager! En indien het flatgebouw volledig afgebrand was dan zou er een uitkering volgen van € 500.000,00, waarvoor het gebouw dus niet herbouwd kan worden.Categorie: Verzekeringen

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.