Wat is een begroting?

Een begroting geeft een overzicht van alle kosten waarmee een inschatting gemaakt kan worden van de bijdragen die door de leden van een vereniging van eigenaren moeten worden opgebracht.
De gerealiseerde kosten uit het jaarverslag van het afgelopen boekjaar dienen meestal als basis voor de inventarisatie van kosten. Met een opslag voor inflatie of een verhoging vanwege andere criteria (bijvoorbeeld btw verhoging of gewijzigde contracten) wordt ingeschat met welke kosten de vereniging van eigenaren het lopende op komende boekjaar te maken krijgt.

Sommige begrotingsposten zijn moeilijker in te schatten dan anderen. Als er in het afgelopen jaar bijvoorbeeld € 30,00 aan abonnementsgeld aan de kamer van koophandel is betaald dan kan er van worden uitgegaan dat een bedrag tussen de € 30,00 en € 35,00 voor het komende jaar toereikend zal zijn. Daar staat tegenover dat er ook kosten zijn die niet zo gemakkelijk zijn in te schatten. Voor de uitvoer van bijvoorbeeld klein onderhoud - het onderhoud dat niet onder het planmatig groot onderhoud valt - kan het ene jaar meer of minder nodig zijn en hiervoor is het lastig om een exact bedrag vast te stellen. Er kan voor gekozen worden om van het gemiddelde van de afgelopen jaren uit te gaan.

vve begroting

De dotatie aan de voorziening voor groot onderhoud

Naast de vaste kosten (verzekeringen, bankkosten, vergaderkosten, kosten beheerder, schoonmaker en liftcontract e.d.) die de vereniging van eigenaren ieder jaar betaalt, moeten ook de toekomstige kosten voor het groot onderhoud in de begroting opgenomen worden. De kosten in verband met groot onderhoud variëren. Er zijn jaren waarin er geen groot onderhoud plaatsvindt en er zijn jaren waarin er juist veel onderhoud tegelijk wordt uitgevoerd. Als een vereniging van eigenaren alleen de kosten voor het onderhoud van het betreffende jaar in de begroting zou opnemen dan zou er het ene jaar zeer lage en het andere jaar zeer hoge servicebijdragen moeten worden betaald. Om die reden wordt er aan de hand van een meerjarenonderhoudsplan een meerjarenbegroting opgesteld die ervoor zorgt dat er gespreid over de jaren wordt gespaard voor groot onderhoud. Dat wordt de dotatie aan de voorziening voor groot onderhoud genoemd.

Een begroting voor een vereniging van eigenaren kan er dan als volgt uit zien:

Contributies/abonnementen 50
Kosten bestuur 50
Beheerkosten 1200
Opstal- en glasverzekering 600
Aansprakelijkheidsverzekering 150
Rechtsbijstandverzekering 150
Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering 150
Reparatie/onderhoud gebouw 1000
Elektra algemene ruimten 200
Bankkosten 100
Reservering groot onderhoud 5000
Totaal: 8650

Tags:

begroting vve, begroting, onderhoud, voorziening, dotatie, servicebijdrage, meerjarenbegroting, groot onderhoud, vergaderkosten, planmatig onderhoud, meerjarenonderhoudsplan

We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.