De VvE en de Aangifte IB

Eigen vermogen in Box 3

Het lidmaatschapsrecht van een VvE dient volgens De Hoge Raad te worden aangemerkt als een vermogensrecht dat in de rendementsgrondslag van box 3 dient te worden opgenomen. 
Met andere woorden: u dient uw aandeel in het vermogen van de VvE als bezitting op te nemen in box 3. We spreken hier nadrukkelijk over het vermogen, dus niet alleen het reservefonds voor groot onderhoud. Als uw VvE nog andere reserves heeft, dient u die bij elkaar op te tellen.

Zelf uw aandeel berekenen

U kunt uw aandeel zelf berekenen aan de hand van de balans van de VvE. Voor de aangifte 2012 die u vóór 1 april 2013 moet doen, heeft u de balans van 31 december 2011 nodig.

Aan de creditzijde van de balans staat het vermogen van de VvE. Vaak is dat alleen het reservefonds groot onderhoud of de voorziening groot onderhoud, maar als uw VvE bijvoorbeeld ook een algemene reserve heeft, telt u die ook mee.

U berekent uw aandeel in het vermogen van de VvE aan de hand van het aantal breukdelen. Stel, dat van het totaal van de 10 breukdelen uw breukdeel 2 bedraagt en het eigen vermogen van de VvE is € 20.000,-, dan is uw aandeel 2/10de van € 20.000,- = € 4.000,-.

belastingdienst vveAangifte

Als u in het elektronische aangifteprogramma van de belastingdienst in Box 3, "sparen en beleggen", de vraag “Waren uw bezittingen op 1 januari 2012 meer waard dan € 21.139,- (€ 42.278,-als u heel 2011 een fiscale partner had)?” met “Ja” hebt beantwoord dan krijgt u als een van de vervolgvragen:
Had u op 1 januari 2012 overige bezittingen, zoals niet-vrijgestelde kapitaalverzekeringen, rechten op periodieke uitkeringen of overige vorderingen?
Deze vraag beantwoordt u met “Ja” en vervolgens kunt u uw aandeel in het vermogen van de VvE invullen op de regel “overige bezittingen”.

Tags:

belastingdienst, aandeel reservefonds, aangifte IB, box 3, eigen vermogen, belasting aangifte vve, berekenen aandeel reservefonds

We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.