De NEN2767-methodiek

NEN2767De NEN2767 is een gestandaardiseerde meet- en registreermethode waarmee de technische staat van bouw- en installatiedelen van uw pand objectief kunnenworden bepaald. Objectief omdat verschillende inspecteurs bij hetzelfde gebouw met deze methode tot dezelfde resultaten zullen komen.

Omdat het ontbreken van objectieve en betrouwbare meetgegevens, bijvoorbeeld ten aanzien van  onderhoudsbudgetten, uiteindelijk voor onplezierige verrassingen kunnen zorgen, is een decennium terug de NEN2767-methodiek ontwikkeld door de Rijksgebouwendienst. Sinds enkele jaren wordt deze normering als enige juiste meetmethode gezien door vastgoedeigenaren en -adviseurs.

Werking

De NEN2767 is gestoeld op drie gestandaardiseerde pijlers welke een conditie toeschrijven aan de aanwezige elementen in en om uw pand, namelijk de ernst, de omvang en de intensiteit.
Er wordt gebruik gemaakt van een gedefinieerde koppeling tussen element en de hierbij voorkomende gebreken, waarbij een bepaald gebrek bij het betreffende element een gestandaardiseerde ernst krijgt toebedeeld. Opgave van de omvang (hoe vaak komt het gebrek voor?) en de intensiteit (hoe intens uit het gebrek zich?) resulteert uiteindelijk in een conditie variërend van score 1 (nieuwbouwstaat) tot score 6 (einde technische levensduur).

Doel

De conditiescore die hieruit voortkomt geeft aan in welk stadium van de technische levensduur het element zich bevindt. Op basis van deze informatie kan worden bepaald of onderhoud, renovatie of vervanging nodig is. Omdat niet bij wet is vastgelegd wat het minimale onderhoudsniveau dient te zijn heeft u als Vereniging van Eigenaren zelf de keuze welke conditiescore als ondergrens word gezien. Afhankelijk van het minimale onderhoudsniveau dat is gewenst kunnen onderhoudshandelingen uitgezet worden in de tijd en inplanbaar gemaakt worden. Op deze manier dient de NEN2767-methodiek als uitstekende basis voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan. Hiermee worden de onderhoudskosten vooraf inzichtelijk gemaakt en wordt voorkomen dat de Vereniging van Eigenaren voor onverwachte onderhoudsuitgaven komt te staan.

bouwburo-mjop-ad

Tags:

NEN2767, onderhoudsplan, conditiemeting, meerjarenbegroting, groot onderhoud, planmatig onderhoud, meerjarenonderhoudsplan, technische levensduur

We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.