10 Tips voor Aankoop Appartement

28 Nov, 2013

vve aankoop appartementAppartement kopen? 10 aandachtspunten!

Eindelijk het is zover! Je hebt na lang zoeken een appartement gevonden die geheel aan jouw eisen en verwachtingspatroon voldoet. Een spannende tijd breekt aan, een woning kopen is toch vaak de grootste uitgave in je leven.

Ik kan mij nog heel goed herinneren hoe het voelde toen ik mijn woning kocht, je wilt deze het liefst gisteren nog betrekken! Toch is het verstandig om je hoofd erbij te houden en onderzoek te doen om zo een teleurstelling te voorkomen. Om je hierbij te helpen heb ik 10 belangrijke aandachtspunten voor de aankoop van een appartement op een rijtje gezet:

  1. Bestudeer vooraf de splitsingsakte, inclusief de splitsingstekening, het modelreglement en voor zover aanwezig het huishoudelijk reglement. In deze documenten staan de rechten en plichten van de appartementseigenaren, evenals het stemrecht en het aandeel in de kosten van onderhoud;

  2. Zijn er notulen, actie- en besluitenlijsten van de afgelopen drie jaar beschikbaar? Zijn er afspraken gemaakt voor een mogelijke eenmalige bijdrage die gestort dient te worden en/of lopen er (rechts)procedures?

  3. Bouwt de VvE vermogen op in een reservefonds? Zo ja, hoe hoog is het bedrag in het reservefonds? Belangrijk om te weten of er op korte termijn grote uitgaven te verwachten zijn en of het reservefonds groot genoeg is om aan deze verplichting te kunnen voldoen. Vraag of er een meerjarenonderhoudsplan is;

  4. Heeft de VvE collectieve verzekeringen afgesloten? Denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheidsverzekering voor gebouwen, de bestuursaansprakelijkheidsverzekering, de rechtsbijstandsverzekering, de opstalverzekering, etc.. En is in de opstalverzekering de appartementsclausule opgenomen?

  5. Heeft de verkopende eigenaar wel alle schulden voldaan aan de VvE? Zo niet, dan draait de koper er meestal voor op!

  6. Is er sprake van erfpacht? Wat is de duur en hoeveel canon moet men betalen?

  7. Hoe hoog zijn de maandelijkse bijdragen en eventuele andere lasten?

  8. Is er een eigenaar binnen het appartementencomplex met meer dan 50% van het aantal stemmen? Zo ja, dan kunnen de overige bewoners met minderheidsbelang door deze persoon of instelling worden weggestemd. Een woningbouwvereniging kan bijvoorbeeld een meerderheid van de stemmen hebben in een VvE. Bewoners kunnen in zo’n geval worden “weggestemd” omdat zij andere belangen hebben dan de bewoners.

  9. Het is van belang om te weten of er lang lopende verplichtingen door de VvE zijn aangegaan.

  10. Zijn er welstandsbepalingen (bijvoorbeeld ballotagecommissie) van toepassing? Zo ja, neem dan het niet verkrijgen van toestemming als ontbindende voorwaarde in het koopcontract op.

Heb jij een belangrijk aandachtspunt bij het aankopen van een appartement? Deel jouw informatie met ons!Categorie: Algemeen

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door Marie on
Fijn dat er blogs als deze zijn die mij wat op weg helpen bij het kopen van een appartement. Tot nu toe heb ik mij nog niet zo verdiept in mogelijke maandelijkse bijdragen die een apartement met zich mee kan brengen. Ik hoorde van een vriendin dat deze behoorlijk op kunnen lopen. Ik ga snel een overzicht maken omdat ik niet voor verrassingen wil komen te staan. Ik raad dit andere mensen dan ook aan om te doen.
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.