Breukdelen en verdeelsleutels goed toegepast?

24 May, 2013

Verkeerde berekeningen

vve breukdeel verdeelsleutelIk kom regelmatig tegen dat de in de splitsingsakte genoemde verdeelsleutels en breukdelen verkeerd worden doorberekend.
Vooral in de akten waarin bepaalde kosten volgens het breukdeel worden verdeeld en weer andere kosten volgens een gelijkdeel, blijkt het vaak mis te gaan. Net als in situaties van hoofd- en ondersplitsingen.

Wat ik vaak zie is dat de verdeelsleutels aan het verkeerde gebouw worden toegekend of dat er per woning niet goed doorberekend wordt. Soms komen de totalen onderaan de streep niet eens op 100% uit!

Ik vermoed dat bij veel VvE's de verdeelsleutels nog niet goed worden toegepast. Het kan daarom geen kwaad om de splitsingsakte(n) nog eens zorgvuldig te bestuderen; zeker als er in de loop van de tijd (en na vele bestuurswisselingen) veranderingen hebben plaats gevonden.

En het is ook nog eens zeer leerzaam!

Voordeel of nadeel

Als blijkt dat er opnieuw berekend moet worden, en u bent eigenaar van een appartementsrecht die altijd te weinig heeft betaald, dan heeft dat tot gevolg dat u meer moet gaan betalen en vice versa.

Het lezen en interpreteren van een splitsingsakte is een specialistische discipline. Schakel zo nodig de hulp in van een professionele beheerder.Categorie: Begroting

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door JCW Bosschieter on
Geachte heer Jos van Kranen,
Hedenochtend met u kort gesproken. Uw tips voor een VvE erg praktisch. Graag wil ik E-book De Kascommissie Wijzer downloaden, doch dat lukt niet. Kunt u mij de E-book toesturen per e-mail. Heel graag. Met vriendelijke groet, Nick Bosschieter.
Geplaatst door carb on
Op zich vind ik te gemakkelijk te melden dat breukdelen en verdeelsleutels vaak niet goed worden toegepast en dat ze gewijzigd kunnen worden. Want wat bepaalt hier dat goed of fout? Met andere woorden: hoe pas je breukdelen en verdeelsleutels op een correcte wijze toe. Daarin voorziet het artikel helaas niet, dus heb ik er weinig aan.
Geplaatst door Vnkrnn on
Cruijff zou hebben gezegd: "als je het niet fout doet dán doe je het dus goed."
Op de vraag hoe je de breukdelen goed toepast is geen eensluidend standaard antwoord mogelijk. Juist omdat het een lastige materie is wordt het artikel afgesloten met het advies om zo nodig hulp in te roepen.
Geplaatst door Jan on
Mag je schoonmaken/ administratiekosten /ook per voordeur belasten?
Geplaatst door Vnkrnn on
Alleen als dat zo in de splitsingsakte is bepaald, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk...
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.