Controle Kascommissie voor VvE met maar een Paar Leden

02 Apr, 2014

kascommissie kleine vveDe wet bepaalt dat de door het bestuur en de raad van commissarissen ondertekende jaarcijfers van een VvE, binnen 6 maanden na afloop van het boekjaar, ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Vergadering van Eigenaren.

De meeste VvE’s hebben geen raad van commissarissen en dan blijven er, ook voor de kleine VvE, 2 mogelijkheden over voor de controle. De stukken worden ter controle voorgelegd aan:

1. een accountant of

2. de kascommissie (2 leden die geen lid zijn van het bestuur!).

De meeste VvE’s laten de controle door de kascommissie uitvoeren. Dat is ook niet zo gek want een accountantsverklaring heb je niet voor een paar honderd euro en de kascommissie kost meestal niet meer dan een bloemetje.

Kascontrole en de kleine VvE

Wat nou als de Vereniging van Eigenaren maar uit een paar leden bestaat?

De kleine VvE mag zich al gelukkig prijzen als er 1 of meerdere leden bereid zijn om de bestuurlijke taken op zich te nemen. Een VvE met 4 leden, waarvan er 3 in het bestuur zitten, houdt maar 1 lid over voor de kascontrole. Is die VvE dan verplicht om een dure accountant in te huren?

Misschien heel formeel gesteld wel maar wie kan er bezwaar tegen maken als alle 4 de leden van deze VvE controleren en instemmen? Pas als er onderling verschil van mening bestaat lijkt mij het onafhankelijke oordeel van een accountant eventueel aan de orde.

Praktisch oplossen

Los het praktisch op en plan een datum voor de jaarlijkse vergadering en controleer daaraan voorafgaand gezamenlijk de cijfers.

Categorie: Administratie

Geplaatst door Jan van den Hogen on
Ik heb me aangemeld (ben bestuurslid van VvE) en zou daardoor het e-boekje over kascontrole moeten kunnen downloaden. Nou, mooi niet, ik blijf me maar aanmelden.
Ik kan dit soort websites niet serieus nemen en verzoek u mij per direct weer uit uw aanmeldingsbestand te verwijderen.
Geplaatst door Kees Versluis on
De groene button "Direct e-book downloaden" werkt niet zoals verwacht. Ik moet me eerst aanmelden. Dat is iets anders dan direct downloaden.