De VvE en de Fiscus, Vier Weetjes!

19 Aug, 2013

Heeft een VvE te maken met de BTW plicht?

Nee! een VvE is niet BTW plichtig! Een VvE is niet BTW plichtig omdat zij geen deelnemer is aan het dagelijks economisch zakelijk verkeer. Een VvE oefent in principe alleen prestaties ten behoeve van haar leden uit. Dit zijn interne prestaties waardoor er géén sprake is van ondernemerschap in de zin van de BTW.

vve fiscus belastingdienst

Echter, bepaalde verenigingen hebben deze verplichting wel! Denk bijvoorbeeld aan een (sport)vereniging die een kantine drijft of andere vormen van (ondernemers) activiteiten tegen vergoeding verricht.

1. Moet je als lid van een VvE belasting over het spaargeld in de VvE betalen?
    Ja! Het aandeel in het reservefonds dien je op te geven in Box-3, dit vermogen wordt namelijk tot je privé vermogen gerekend. Uit de jaarrekening blijkt het totaal van het reservefonds. Soms is het reservefonds op de balans opgesplitst en staan er verschillende reserves vermeld. Bijvoorbeeld: reserve gevels, reserve dak, reserve algemeen. Deze reserves tel je bij elkaar op. Het aandeel in het reservefonds is gelijk aan jouw breukdeel in de Vereniging van Eigenaren. Je breukdeel is terug te vinden in de splitsingsakte van de VvE.

2. Moet de VvE belasting betalen over het exploitatieoverschot?
    Nee! Een Vereniging van Eigenaren betaalt geen belasting over inkomsten of winst. Echter, er zijn uitzonderingen. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan VvE’s met een commercieel doel.

3. Is de rente over een lening van een VvE  of van uzelf aftrek-/verrekenbaar?
    Ja! Als de VvE geld leent voor het onderhoud of verbetering, dan is de rente over deze lening aftrekbaar in box 1, al naar gelang jouw aandeel.
    Wanneer je zelf geld hebt geleend om je servicebijdragen te kunnen voldoen, dan kun je de geleende som in mindering brengen op de rendementsgrondslag in Box 3.

4. Hoe zit het met de overdrachtsbelasting bij verkoop van een appartement?
    De koper betaalt geen overdrachtsbelasting over het in de verkoopprijs begrepen aandeel in het reservefonds. Het is verstandig om de verkoopprijs te scheiden in een deel voor het appartement en het aandeel voor het reservefonds. Voor de koper een voordeel, maar indirect ook voor jou!

Categorie: Algemeen