De VvE en Mandeligheid

10 Mar, 2014


mandeligheid vveDe betekenis van mandeligheid

Om te beginnen eerst een leuk weetje… Het woord mandeligheid is afgeleid van ‘mande’ dat werd gebruikt in Noordoost Nederland en ‘gemeenschap’ betekent. Het woord hangt samen met het oud-Friese ‘mand’, ‘monda’ en het Saksische ‘meente’, die op hun beurt weer afstammen van het Germaanse ‘mainipo’: gemeenschap, gemeenschappelijk bezit (Nederlands Etymologisch woordenboek, 1992).

Mandeligheid is een bijzondere vorm van gemeenschappelijk eigendom van een onroerende zaak die tot gemeenschappelijk gebruik dient van twee of meer erven. Het meest eenvoudige voorbeeld hiervan is een erfafscheiding zoals een schutting, muur of heg.

Mandeligheid en de notariële akte

Op de vraag of er automatisch sprake is van mandeligheid als een schutting muur of heg op de erfgrens staat, is het antwoord ‘nee’. Het Burgerlijk Wetboek (boek 5, artikel 60) zegt hier het volgende over: Mandeligheid ontstaat, wanneer een onroerende zaak gemeenschappelijk eigendom is van de eigenaars van twee of meer erven en door hen tot gemeenschappelijk nut van die erven wordt bestemd bij een tussen hun opgemaakte notariële akte, gevolgd door inschrijving daarvan in de openbare registers.

Eenvoudig gezegd is mandeligheid een constructie om gezamenlijk eigendom te hebben én gezamenlijk te onderhouden, zoals een parkeerplaats, groenstrook of fietsenstalling. Deze vorm van mandeligheid moet worden vastgelegd in een notariële splitsingsakte. Deze notariële splitsingsakte moet worden ingeschreven in de openbare registers van het kadaster.

Recht tot gebruik, maar welke plichten heb ik?

Iedere mede-eigenaar van het appartementencomplex moet toegang geven aan de overige mede-eigenaren tot de mandelige zaak. In de servicekosten die je maandelijks betaalt zitten ook de kosten voor de mandelige zaak. De eigenaren zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor:

  • onderhoud;

  • reiniging;

  • reparatie of vernieuwing.


Categorie: Algemeen

Sandra Keijzer

user_avatar

Erkend Hypotheek Adviseur en VvE Beheerder


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door W.J.N.M. Snoijink on
Behalve artikel 60 had ook artikel 62 moeten worden genoemd. Dit luidt:
«1 Een vrijstaande scheidsmuur, een hek of een heg is gemeenschappelijk eigendom en mandelig, indien de grens van twee erven die aan verschillende eigenaars toebehoren, er in de lengterichting onderdoor loopt.
2 De scheidsmuur die twee gebouwen of werken, welke aan verschillende eigenaars toebehoren, gemeen hebben, is eveneens gemeenschappelijk eigendom en mandelig.»
Er zijn dus twee typen van mandeligheid. Die van artikel 60 kan bestaan tussen erven van meer dan twee eigenaren; deze hoeven niet aan elkaar te grenzen. Die van artikel 62 bestaat slechts tussen twee erven.
Geplaatst door Nico goossens on
Vraag 1. Wij hebben een mandeligheid met vier eigenaren. Een eigenaar wil zijn pand verdelen in drie panden. De gemeente verstrekt vergunning. Mogen de huurders naar hun woning over de mandeligheid. De verhuurder heeft een verdienmodel op het pand.

Vraag 2. De mandeligheid heeft groenstroken met beplanting. De mandeligen noemen de beplanting, de straat, een plein en de infrastructuur ( verlichting ,bekabeling, riool) de mandelige zaak(MZ). De mandeligheid is geleverd via de notariële akte. De MZ wordt binnen vijf jaar of eerder geleverd. Is daarbij een overdracht verplicht, waarna het beheer kan aanvangen?
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.