Eenmalige Grote Uitgave, Is VvE Lid Verplicht Te Betalen?

02 Dec, 2013

extra bijdrage vveIn de vergadering van eigenaren wordt rechtsgeldig besloten dat alle leden van de VvE een extra bijdrage moeten betalen voor de uitvoer van (groot) onderhoud. Kun je zomaar als VvE lid verplicht worden tot een eenmalige grote bijdrage? Het antwoord hierop is ja!

In het modelreglement is terug te vinden dat iedere eigenaar en gebruiker verplicht is zijn medewerking te verlenen aan de uitvoering van de besluiten van de vergadering, voor zover dit redelijkerwijze van hem verlangd kan worden.

Maar wat nu als je deze extra bijdrage niet kunt opbrengen?

Als je de extra bijdrage niet kunt opbrengen is het verstandig om tijdig te proberen om een financiële regeling te treffen voor het betalen van de bijdrage in termijnen. Maar als de VvE niet over genoeg liquide middelen beschikt om een noodzakelijke uitgave te financieren of als de VvE al een andere bestemming heeft voor de aanwezige reserve, dan zal jouw verzoek tot een regeling afgewezen worden. Je zult dan in dit geval moeten denken aan het afsluiten van een lening of het verhogen van je hypotheek.

Reservefonds is wettelijk verplicht!

Elke Vereniging van Eigenaren (VvE) is wettelijk verplicht een reservefonds te hebben voor (groot) onderhoud. Meestal wordt het reservefonds geleidelijk gevuld waardoor eigenaren niet voor verrassingen komen te staan en in één keer een groot bedrag moeten betalen. Uit dit reservefonds kunnen, niet jaarlijks terugkerende, uitgaven worden gedaan voor (groot) onderhoud aan gemeenschappelijke gedeelten. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud van het dak van de VvE, installaties voor gemeenschappelijk gebruik of de gevel.

In het modelreglement van 2006 wordt aan deze wettelijke verplichting vorm gegeven, zie artikel 10. Het bestuur is verplicht een onderhoudsplan op te (laten) stellen waarin zijn opgenomen de onderhoud- en herstelwerkzaamheden en vernieuwingen die op meer jaren betrekking hebben voor een periode van minimaal 5 jaar.

Categorie: Begroting

Sandra Keijzer

Erkend Hypotheek Adviseur en VvE Beheerder

Geplaatst door Jon Dekker on
Ik heb een vraag over de verplichte extra bijdrage voor groot onderhoud. Wat nu als de VvE dit verzwegen heeft bij de verkoop van een appartement aan een nieuwe eigenaar en ook geen reserve heeft opgebouwd. En als die nieuwe eigenaar niet bij kan lenen.
Geplaatst door Sandra on
Beste Jon, De verkoper heeft de verplichting om alle relevante informatie te verstrekken maar dat is geen eenzijdige verplichting. Ook de koper heeft zelf de verplichting om informatie in te winnen. Als de bijdrage op geen enkele andere wijze kan worden voldaan dan is verkoop van het appartement nog de enige optie.
Geplaatst door Joop van der Wijk on
de eigenbijdrage is hier veel te hoog ten opzichte van andere appartementen in de omgeving.
Het bestuur wil niet anders, de woning die te koop staan, worden niet verkocht hier door.
Makelaars hebben dit bevestigd. ieder jaar worden en onderhoud gepleegd, ook laat het bestuur
werkzaamheden verrichten wat niet onder het noodzakelijk onderhoud omvat.
Zoals: balkon laten coting aan brengen, kosten meer dan 30.000 euro voor 24 app.
ieder jaar komt er meer dan 20000 euro er bij, staat momenteel 90000 op de bank.
kan je bij verkoop woning niet het opgespaarde geld terug ontvangen?
Bv er stond 10 jaar geleden 60000 op de bank, nu 9000.
Het opgebouwde kapitaal is 30000 gedeeld door 24 eigenaars is 1250
het geld staat niet op een speciale rekenig tbv onde houd
Geplaatst door marije on
Onze vve laat ons constant alle groot onderhoud uit eigen zak betalen. Vorig jaar is tegen nieuwe voorkozijnen gestemd omdat we al zoveel hebben uitgegeven. Nu staat het weer op de agenda zonder een tegenstem in te kunnen dienen. Beide opties zijn meerdere jaren (10 tot 15 jaar en ook dan pas kozijnen krijgen) 80 euro per maand bijbetalen, mag dit?
Geplaatst door Vnkrnn on
Ja, er staat geen limiet op het aantal keren dat een onderwerp in de vergadering behandeld mag worden. Zolang de vergadering hetzelfde besluit, verandert er niets...