Eenmalige Grote Uitgave, Is VvE Lid Verplicht Te Betalen?

02 Dec, 2013

extra bijdrage vveIn de vergadering van eigenaren wordt rechtsgeldig besloten dat alle leden van de VvE een extra bijdrage moeten betalen voor de uitvoer van (groot) onderhoud. Kun je zomaar als VvE lid verplicht worden tot een eenmalige grote bijdrage? Het antwoord hierop is ja!

In het modelreglement is terug te vinden dat iedere eigenaar en gebruiker verplicht is zijn medewerking te verlenen aan de uitvoering van de besluiten van de vergadering, voor zover dit redelijkerwijze van hem verlangd kan worden.

Maar wat nu als je deze extra bijdrage niet kunt opbrengen?

Als je de extra bijdrage niet kunt opbrengen is het verstandig om tijdig te proberen om een financiële regeling te treffen voor het betalen van de bijdrage in termijnen. Maar als de VvE niet over genoeg liquide middelen beschikt om een noodzakelijke uitgave te financieren of als de VvE al een andere bestemming heeft voor de aanwezige reserve, dan zal jouw verzoek tot een regeling afgewezen worden. Je zult dan in dit geval moeten denken aan het afsluiten van een lening of het verhogen van je hypotheek.

Reservefonds is wettelijk verplicht!

Elke Vereniging van Eigenaren (VvE) is wettelijk verplicht een reservefonds te hebben voor (groot) onderhoud. Meestal wordt het reservefonds geleidelijk gevuld waardoor eigenaren niet voor verrassingen komen te staan en in één keer een groot bedrag moeten betalen. Uit dit reservefonds kunnen, niet jaarlijks terugkerende, uitgaven worden gedaan voor (groot) onderhoud aan gemeenschappelijke gedeelten. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud van het dak van de VvE, installaties voor gemeenschappelijk gebruik of de gevel.

In het modelreglement van 2006 wordt aan deze wettelijke verplichting vorm gegeven, zie artikel 10. Het bestuur is verplicht een onderhoudsplan op te (laten) stellen waarin zijn opgenomen de onderhoud- en herstelwerkzaamheden en vernieuwingen die op meer jaren betrekking hebben voor een periode van minimaal 5 jaar.



Categorie: Begroting

Sandra Keijzer

user_avatar

Erkend Hypotheek Adviseur en VvE Beheerder


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door Jon Dekker on
Ik heb een vraag over de verplichte extra bijdrage voor groot onderhoud. Wat nu als de VvE dit verzwegen heeft bij de verkoop van een appartement aan een nieuwe eigenaar en ook geen reserve heeft opgebouwd. En als die nieuwe eigenaar niet bij kan lenen.
Geplaatst door Sandra on
Beste Jon, De verkoper heeft de verplichting om alle relevante informatie te verstrekken maar dat is geen eenzijdige verplichting. Ook de koper heeft zelf de verplichting om informatie in te winnen. Als de bijdrage op geen enkele andere wijze kan worden voldaan dan is verkoop van het appartement nog de enige optie.
Geplaatst door Joop van der Wijk on
de eigenbijdrage is hier veel te hoog ten opzichte van andere appartementen in de omgeving.
Het bestuur wil niet anders, de woning die te koop staan, worden niet verkocht hier door.
Makelaars hebben dit bevestigd. ieder jaar worden en onderhoud gepleegd, ook laat het bestuur
werkzaamheden verrichten wat niet onder het noodzakelijk onderhoud omvat.
Zoals: balkon laten coting aan brengen, kosten meer dan 30.000 euro voor 24 app.
ieder jaar komt er meer dan 20000 euro er bij, staat momenteel 90000 op de bank.
kan je bij verkoop woning niet het opgespaarde geld terug ontvangen?
Bv er stond 10 jaar geleden 60000 op de bank, nu 9000.
Het opgebouwde kapitaal is 30000 gedeeld door 24 eigenaars is 1250
het geld staat niet op een speciale rekenig tbv onde houd
Geplaatst door marije on
Onze vve laat ons constant alle groot onderhoud uit eigen zak betalen. Vorig jaar is tegen nieuwe voorkozijnen gestemd omdat we al zoveel hebben uitgegeven. Nu staat het weer op de agenda zonder een tegenstem in te kunnen dienen. Beide opties zijn meerdere jaren (10 tot 15 jaar en ook dan pas kozijnen krijgen) 80 euro per maand bijbetalen, mag dit?
Geplaatst door Vnkrnn on
Ja, er staat geen limiet op het aantal keren dat een onderwerp in de vergadering behandeld mag worden. Zolang de vergadering hetzelfde besluit, verandert er niets...
Geplaatst door martin van greuningen on
ik heb een vergelijkbare vraag, echter het gaat bij ons om een extra storting.
begin augustus wordt besloten om 2000euro per bewoner extra te storten, maar dat moet dan eind augustus voldaan worden. de leden zijn 13 augustus geinformeerd hierover.
kan je op korte termijn zo n grote bijdrage eisen als VVE?
Geplaatst door Vnkrnn on
Als er een rechtsgeldig besluit aan ten grondslag ligt wel, ja! U had eerder geïnformeerd kunnen zijn, en onderdeel uit kunnen maken van het besluitproces, als u begin augustus bij de vergadering was of u daarin had laten vertegenwoordigen middels een machtiging.
Geplaatst door J. Bron on
In ons appartement zijn in de openbare ruimte extra werkzaamheden verricht, die nodig waren. Deze werkzaamhedenkosten kosten de bewoners 600 euro. Deze wil ik gewoon betalen, maar nu wil het bestuur de VVE met 3% EXTRA (bovenop de jaarlijkse 2%) verhogen, terwijl de VVE bijdragen voor ieder verschillend is. Mag dat? Wij betalen meer VVE, omdat de ruimte van ons appartement iets groter is. Maar dat heeft toch niets met de openbare ruimte te maken. Als deze extra kosten met procenten ophoog gaan wilt dit dus zeggen, dat wij altijd steeds meer gaan betalen dan de 600 euro. Kunnen wij hiertoe verplicht worden?
Geplaatst door Jos on
Het klopt dat de eigenaren met een groter aandeel in de gemeenschap meer bijdragen aan de (extra) bijdragen. Zij hebben daarentegen ook een groter aandeel in de rechten.
Geplaatst door Jacann on
In het reservefonds van onze vve staan de bedragen voor het groot onderhoud in de komende jaren. Je kan dus zien welke uitgaven er gepland zijn voor elk komend jaar. Mijn vraag is: moeten de bedragen voor het eerstkomende jaar worden overgeboekt naar de jaarbegroting van dat eerstkomende jaar, alvorens het kan worden benut? Of kan het rechtstreeks van de reserveringsrekening worden betaald?
Geplaatst door Jos on
Nee, de bedragen voor het eerstkomende jaar worden niet overgeboekt naar de jaarbegroting.
Geplaatst door Kees klerks on
Er wordt door de leden onder elkaar bedacht om samen eenmalig extra geld te storten voor een beveiligingsinstallatie. Moet dit eerst in ALV bekrachtigd worden en hoeveel % van de stemmen is hiervoor benodigd ? Kortom mag men zomaar zonder 100% van de stemmen over andermans portemonnee beschikken ? Het betreft geen groot onderhoud of reservering daarvoor.
Geplaatst door I.M.A. Nefkens on
Goedenavond, het bestuur van onze vve wil het plaatsen van zonnepanelen (84 stuks/E32000) ten behoeve van de verlichting in de algemene ruimtes in stemming brengen.( Dus niet voor de appartementen zelf). Wij hebben een splitingsakte en het modelreglement 2006 wordt toegepast. Er is een MJOP waarin deze aanschaf niet is opgenomen. De aankoop wordt deels gefinancieerd uit het reservefonds en deels middels een eenmalige bijdrage van de bewoners. Ik heb bij bestuur en beheer aangeven dat de hele galerij waarboven deze panelen geplaatst zouden moeten worden tegen is(ik ben woordvoeder) en ook enkele lager gelegen appartementen zijn tegen zonnepanelen. Inmiddels 12 appartementen van de 54 tegen. Voor niet noodzakelijke uitgaven is een 2/3 meerderheid nodig begrijp ik? M.i. betreft het een niet noodzakelijke uitgave en kan een bewoner alleen verplicht worden mee te betalen aan kosten van onderhoud, herstel of vernieuwing(modelreglement 2006). Het plaatsen van zonnepanelen valt m.i. niet onder deze drie omschrijvingen. Ook begrijp ik dat áls er zonnepanelen worden geplaatst en er wordt een eigen bijdrage verwerkt in de servicekosten van diegenen die wél zonnepanelen willen een volgende bewoner na verkoop van de woning niet verplicht is mee te betalen omdat het een niet noodzakelijke uitgave is? Samengevat;
-2/3 ,meerderheid voor niet - noodzakelijke uitgaven?
-niet verplicht mee te betalen voor niet- noodzakelijke uitgaven?
- volgende bewoner niet verplicht mee te betalen aan niet noodzakelijke uitgaven?
Vast bedankt voor uw moeite, mvg., Ima
Geplaatst door Paula on
Mijn vraag is de verwachting heeft in een vergadering aangekondigd dat er groot onderhoud wordt gedaan aan galerijen trappenhuis en balkons
Daar vragen ze per gezin 10000 euro
Ze willen het gehele bedrag al in oktober hebben terwijl de werkzaamheden pas volgende jaar zomer worden gedaan
Mijn vraag is moeten wij de tienduizend euro in een keer geven of in twee keer
Dat normaal 50% voor aanvang werk en 50% na oplevering
Volgens veel willen ze alles in één keer gaat hier over 36 gezinnen
Kan dit wel?
Geplaatst door Paula on
Mijn vraag is de verwachting heeft in een vergadering aangekondigd dat er groot onderhoud wordt gedaan aan galerijen trappenhuis en balkons
Daar vragen ze per gezin 10000 euro
Ze willen het gehele bedrag al in oktober hebben terwijl de werkzaamheden pas volgende jaar zomer worden gedaan
Mijn vraag is moeten wij de tienduizend euro in een keer geven of in twee keer
Dat normaal 50% voor aanvang werk en 50% na oplevering
Volgens veel willen ze alles in één keer gaat hier over 36 gezinnen
Kan dit wel?
Geplaatst door Hans Laats on
In 2013-2014 heeft de VvE een lening afgesloten van 500000 euro voor de meer jaren onderhoud.
Nu heeft de VvE een te kort van +/- 400000 euro en nu vraag de VvE een eigen bijdrage van in mei 3795 euro en april 2024, 2665 euro. Met 118 woningen komt het tot een bedrag van +/- 650000 euro.
Het beide bijdragen kan niemand in de kortste tijd ophoesten daar in het verleden ook een eigen bijdrage is gevraagd voor het vervangen van de buiten deuren die de VvE-ers per woning van 8000 gulden toen het nog de gulden van kracht is. Hiervoor werd ook door vele VvE-ers geld geleend.
Is het dan niet beter om de maandelijkse VvE bijdrage te verhogen .
Geplaatst door Hans Laats on
In 2013-2014 heeft de VvE een lening afgesloten van 500000 euro voor de meer jaren onderhoud.
Nu heeft de VvE een te kort van +/- 400000 euro en nu vraag de VvE een eigen bijdrage van in mei 3795 euro en april 2024, 2665 euro. Met 118 woningen komt het tot een bedrag van +/- 650000 euro.
Het beide bijdragen kan niemand in de kortste tijd ophoesten daar in het verleden ook een eigen bijdrage is gevraagd voor het vervangen van de buiten deuren die de VvE-ers per woning van 8000 gulden toen het nog de gulden van kracht is. Hiervoor werd ook door vele VvE-ers geld geleend.
Is het dan niet beter om de maandelijkse VvE bijdrage te verhogen .
Geplaatst door Hans Laats on
Het VvE bestuur liet ons weten dat er een extra bijdrage gestort wordt op 29 mei 2023 en 10 maanden later in april 2024 totaal bedrag van 52500 euro. Op 2 mei is er een vergadering en de brief /mail heb ik in april 2023 ontvangen. Er is een besluit genomen door het VvE bestuur zonder instemming van de VvE-ers terwijl er nog vergaderd moet worden 2 mei 2023.

Kan het VvE bestuur zonder dat er vergadering vooraf tot een besluit komen om het bedrag te incasseren.
Als er eigenaren zijn die zijn er veel dat bedrag niet kan opbrengen terwijl het totale reservefonds een behoorlijk bedrag opstaat kan dan uit de reservefonds groot onderhoud gepleegd worden.

Het totale gevraagde extra bijdrage van alle VvE-ers komt op +/- meer dan 600000 euro terwijl het reservefonds op meer dan 500000 euro is.

Wat als alle VvE-ers tegen stemt.

In afwachting op uw antwoord sluit met
Vr,gr,
Hans Laats.
Laat een reactie achter



(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)



We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.