Gevaar Externe Bestuurder voor VvE

17 Mar, 2014


extern bestuur vveEen extern bestuur aanstellen verstandig?

Verenigingen van eigenaren kiezen er vaak voor om een extern bestuur aan te stellen als er geen animo is onder de leden. Ik begrijp maar al te goed dat, wanneer je een bestuursfunctie bekleed binnen jouw VvE, de uitvoer van de taken best wat van je vrije tijd vraagt. Een extern bestuur aanstellen lijkt dan een mooie uitkomst. En natuurlijk kan het kiezen van een extern bestuur een goede oplossing zijn.

Een extern bestuurder naast bijvoorbeeld 2 uit de leden gekozen bestuursleden is prima. Er vindt dan intern overleg plaats waarbij de belangen van de leden centraal blijven staan. Als het volledige bestuur uit externen bestaat dan vind ik dat een onwenselijke situatie. De persoonlijke betrokkenheid zoals die bij de eigenaren bestaat wordt aanzienlijk minder of verdwijnt zelfs. En als de samenwerking met het extern bestuur ook niet verloopt zoals verwacht, wat dan? Welke risico’s loopt de VvE dan?

Een juridisch verschil!

Als jouw VvE beheerder alleen het beheer voert en niet als bestuurder is benoemd in de Algemene Ledenvergadering (ALV) dan zal de juridische verhouding tussen de VvE en de beheerder worden beoordeeld op basis van het contractenrecht of overeenkomstenrecht. Maar treedt de VvE beheerder ook op als extern bestuur dan wordt de VvE beheerder niet alleen beoordeeld op basis van het contractrecht, maar er wordt ook gekeken naar de eisen die de wet stelt aan statutair bestuurders!

Dit betekent concreet dat bij de beheerder de regel geldt van redelijk handelend en redelijk bekwaam beheerder en bij de bestuurder gaat het erom of er een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt.

Wanprestatie?

Stel nu dat de extern beheerder/bestuurder van jouw Vereniging van Eigenaren zijn taken niet volgens de wensen van de leden nakomt, wat dan? Bezwaar maken en in gebreke stellen is lastig als jouw beheerder ook enig bestuurder is van de VvE. De VvE kan strikt genomen zelfstandig geen actie ondernemen bij wanprestatie van de beheerder/bestuurder. Helaas kom het regelmatig voor dat een VvE pas laat de wanprestaties inzichtelijk heeft, met alle (financiële) gevolgen van dien.

Beheerder/bestuurder ontslaan

De ALV kan het bestuur ontslaan en een nieuwe beheerder/bestuurder aanstellen. Bereid de vergadering goed voor en zorg ervoor dat dit punt op de agenda komt te staan. Je kunt tegen het probleem aanlopen dat het externe bestuurslid weigert om een vergadering uit te schrijven en het ontslag van het bestuur te agenderen. In dit geval kan, met voldoende stemmen, buiten het bestuur om toch een vergadering worden gepland.  

Zelf een vinger aan de pols houden is te allen tijde belangrijk binnen de VvE. Het gaat tenslotte om jouw woongenot!Categorie: Bestuur

Sandra Keijzer

user_avatar

Erkend Hypotheek Adviseur en VvE Beheerder


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.