Heeft Jouw VvE Verzekering de Appartementenclausule?

31 Mar, 2014


appartementenclausule vve verzekeringRegelmatig lees je het in de media: “ontruiming appartementen na brand!” of “appartementencomplex onbewoonbaar na grote brand!”. Je moet er toch niet aan denken dat je ineens alles kwijt bent? Kleding, huisraad, foto’s, alles weg! Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de Nederlanders de kans op brand onderschat. Een brandende sigaret is nog steeds een belangrijke oorzaak van woningbrand, maar ook kaarsen en apparaten op de stand-by stand laten staan verhoogt het risico op brand. Het is daarom van belang dat er een collectieve opstalverzekering afgesloten wordt door het bestuur van jouw VvE, inclusief de appartementenclausule!

Wat houdt de appartementenclausule in?

Ieder modelreglement schrijft voor dat er een collectieve opstalverzekering gesloten dient te worden en die behoort een collectieve appartementenclausule te bevatten.

De appartementenclausule houdt in dat het risico van opzet of nalatigheid ten aanzien van de ontstane schade van één van de appartementseigenaren ten opzichte van de andere appartementseigenaren wordt uitgesloten.

Stel dat één van de eigenaren met opzet brand sticht, dan zal de verzekeringsmaatschappij toch het schadebedrag uitkeren.

Waar vind ik de appartementenclausule in de modelreglementen?

De bepaling waarin het bestuur van de VvE wordt verplicht om de appartementenclausule in de collectieve verzekeringspolis op te laten nemen is terug te vinden in de modelreglementen:

  • 2006: artikel 15

  • 1992: artikel 8

  • 1983: artikel 8

  • 1973: artikel 26

Wat als in de verzekeringspolis van de VvE geen appartementenclausule is opgenomen?

Het appartement van jouw onderbuurman is onbewoonbaar geworden doordat hij met opzet brand heeft gesticht. Jouw appartement heeft door de brand behoorlijke roet- en waterschade opgelopen. Het leed is niet te overzien als jouw vereniging van eigenaren geen collectieve verzekeringspolis heeft, inclusief de appartementenclausule. Of nog erger, er is zelfs helemaal geen VvE actief en de zogenaamde “slapende VvE” heeft geen collectieve opstalverzekering afgesloten.

Je kunt in dergelijk geval te maken krijgen met grote juridische- en financiële problemen! Controleer dus of jouw VvE verzekeringspolis de appartementenclausule bevat!

De Wet

Gezien de wet is het verplicht om een opstalverzekering te sluiten. Maar heb jij toch te maken met een dergelijke situatie, dan is het zeer verstandig om zelf een opstalverzekering af te sluiten waarin de clausule “verzekering individueel appartementsrecht” is opgenomen. Dan is in ieder geval de schade aan jouw appartement gedekt, maar ook de schade aan andere delen van het appartementencomplex waaraan je mogelijk zou moeten bijdragen. Ik raad je ondertussen aan om jouw VvE wakker te schudden.



Categorie: Verzekeringen

Sandra Keijzer

user_avatar

Erkend Hypotheek Adviseur en VvE Beheerder


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door Tim de Brie on
citaat "bestuur van de VvE is verplicht om de appartementenclausule in de collectieve verzekeringspolis op te laten nemen"
Wat is dit voor onzin, die verantwoording kan je toch niet bij die miljoenen argeloze bestuurdertjes leggen. Dan is de verzekeraar toch verplicht om een appartementenclausule op te nemen, anders mag die helemaal geen verzekering voor een VvE aanbieden.

Legt de Wet die verantwoording werkelijk bij de bestuurder in plaats van bij de verzekeraar ????
Laat een reactie achter



(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)



We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.