Het Gebouw Van De Vve Staat Op Particuliere Erfpacht? Erfpachtopinie!

17 Dec, 2013

Erfpachtopinie is nodig om een hypotheek te verkrijgen

Als er sprake is van erfpacht dan ben je geen eigenaar van de grond en particuliere erfpacht houdt in dat de eigenaar van de grond niet de overheid is maar een particulier. Bij aankoop van een appartementsrecht bent u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE), De (Particuliere) erfpacht maakt onderdeel uit van het gezamenlijke eigendom.

Ben jij eigenaar van een woning of appartement op particuliere erfpachtgrond, of ben je binnenkort van plan een woning of appartement op particuliere erfpachtgrond te kopen dan krijg je met erfpachtopinie te maken. Dan is het belangrijk om te weten dat banken dikwijls een erfpachtopinie vragen bij een hypotheekaanvraag.

Maar wat is nu eigenlijk een erfpachtopinie?

Banken zijn sedert 1 april 2012 weer bereid om hypotheken te verstrekken voor woningen die op particuliere erfpachtgrond staan. De erfpacht moet dan wel aan de gestelde richtlijnen voldoen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), denk hierbij aan:

 • de vergoedingsovereenkomst en de duur van de het erfpachtrecht;
 • de canon en de canonaanpassing;
 • behelzen de erfpachtvoorwaarden een verplichting tot koop;
 • behelzen de erfpachtvoorwaarden een materiële beperking van het genotsrecht van de erfpachter;
 • kan de erfverpachter eenzijdig de erfpachtvoorwaarden wijzigen.
   

Voor een financieringsaanvraag voor een woning met particuliere erfpacht, uitgegeven voor 1 januari 2013, is een Notariële Opinie vereist. De uitkomst van de Notariële Opinie geeft aan of het indienen van een hypotheek kans van slagen heeft of niet. Let op! De Notariële erfpacht opinie geldt niet voor uitgifte van nieuwe erfpachtrechten.

3 verschillende ‘opinie-kleuren’:

 1. erfpachtopinie vve

  Een Notariële Opinie met de uitkomst “groen” betekent over het algemeen dat de particuliere erfpachtovereenkomst geen reden is om de hypotheekaanvraag af te wijzen;

 2. Een Notariële Opinie met de uitkomst “oranje” betekent dat de bepalingen in de  particuliere erfpachtovereenkomst niet volledig voldoen aan de gestelde criteria zoals opgesteld is door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Nederlandse vereniging van banken (NVB). Een hypotheekaanvraag met een oranje opinie zal door de bank zeer terughoudend worden behandeld;

 3. Een Notariële Opinie met de beoordeling “rood” betekent dat de particuliere erfpachtovereenkomst niet aan gestelde criteria voldoet, wat vaak zal leiden tot een afwijzing van de hypotheekaanvraag.

Hoe kom ik aan een erfpachtopinie?

Je kunt bij de notaris een erfpachtopinie (online) aanvragen.Categorie: Algemeen

Sandra Keijzer

user_avatar

Erkend Hypotheek Adviseur en VvE Beheerder


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.