Hoe Krijg Ik Inzicht In De Financiën Van Mijn VvE?

23 Aug, 2013

De Balans en de Exploitatierekening


Het bestuur van de VvE legt jaarlijks in de algemene ledenvergadering verantwoording af aan de leden over de financiën. Beter gezegd: verantwoording over het gevoerde financiële beleid. Het jaarverslag - bestaande uit de balans en exploitatierekening - geeft op hoofdlijnen de resultaten daarvan weer.
Het is wel zo netjes als het jaarverslag met de uitnodiging voor de vergadering wordt meegestuurd. Maar helaas gebeurt dat niet altijd. Sommige besturen kiezen ervoor om pas op de vergadering de stukken te verstrekken en weer anderen geven alleen een powerpoint presentatie.

In dat laatste geval raad ik je aan om alsnog om de stukken te vragen. Je hebt de gegevens nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (jouw aandeel in het reservefonds dien je op te geven in box 3). Bovendien is in de meeste reglementen de bepaling opgenomen dat het bestuur verplicht is aan iedere eigenaar alle inlichtingen te verstrekken betreffende de administratie van het gebouw en het beheer van de fondsen.

inzicht financiën vve

Wat blijkt er uit het jaarverslag?

Balans:

  • bezittingen;
  • schulden;
  • eigen vermogen.


Exploitatierekening:

  • opbrengsten (servicekosten);
  • uitgaven;
  • toevoeging aan de reserve (voor groot onderhoud).


Wat als ik het jaarverslag niet krijg?

Als je het verslag niet krijgt dan raad ik je aan die schriftelijk bij het bestuur op te vragen. Verwijs daarbij naar het artikel uit het modelreglement (zie hieronder) en stel een termijn. Als er niet aan je verzoek wordt voldaan, dan kun je de kwestie voorleggen (via je rechtsbijstandverzekeraar) aan de kantonrechter .

Modelreglement artikelen

  • 1973: Artikel 40 lid 6;
  • 1983: Artikel 41 lid 6;
  • 1992: Artikel 41 lid 6.


Categorie: Administratie

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.