Hoe Legt De VvE Een Boete Op Aan Een Lid?

20 Aug, 2014


boete opleggen vveRegelmatig hoor ik op vergaderingen de ergernis uitgesproken worden over het gedrag van anderen. “Er staan nog steeds fietsen in de hal” of “Hij blijft de brandtrap gebruiken om buiten te komen”. Vervolgens wordt de vraag gesteld hoe de aanhoudende overtreder ertoe gebracht kan worden dat hij of zij zich alsnog aan de regels houdt.

Als iemand zich er niets van aantrekt wanneer hij aangesproken wordt op zijn ongewenste gedrag dan kan het opleggen van een boete het middel zijn om het gewenste gedrag alsnog te bereiken. Maar wie doet wat?

De “wie” is simpel: het bestuur. De “wat” hangt af van het toepasselijke modelreglement (raadpleeg ook altijd de splitsingsakte want daarin kan van het bepaalde worden afgeweken) maar in alle gevallen begint het met een waarschuwing per aangetekende brief.

In de waarschuwing per aangetekende brief staat:

  • de overtreding;

  • dat er een boete opgelegd kan worden;

  • een redelijke termijn (1 maand volgens modelreglement 2006) waarbinnen de overtreding wordt hersteld.

Wie niet horen wil moet maar voelen (in de portemonnee...)

Als aan de schriftelijke waarschuwing niet voldaan wordt dan kan de boete worden opgelegd.

Het bestuur maakt de boete schriftelijk kenbaar en vermeldt daarnaast het bankrekeningnummer van de VvE en de betaaltermijn.

Als aan de betaaltermijn niet voldaan wordt dan kan het bestuur hiervoor een incassoprocedure opstarten.

Als in jouw VvE het modelreglement 2006 van toepassing is dan kan het bestuur hier zonder machtiging van de vergadering toe overgaan. In het geval van modelreglement 1992 heeft het bestuur de machtiging van de vergadering nodig om een incassoprocedure op te starten en in geval van de oudere modelreglementen dan is er voor het opleggen van de boete ook een vergaderbesluit vereist.

De boete oplegging in stappen

 

Stap

1973 en 1983

1992

2006

1

Vaststellen overtreding

2

Schriftelijke waarschuwing

3

Vergaderbesluit boete

4

Opleggen boete

5

Vergaderbesluit incasseren

Als na de inning van de boete de overtreding nog steeds wordt begaan dan kan de boete nogmaals worden opgelegd of er kan besloten worden om de kwestie aan de rechter voor te leggen.Categorie: Algemeen

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door Gabor Lipcsei on
If somebody is blocking the mandeligheid area, where can i report it? who is giving the boete?
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.