Hoe Werkt De Tweede Vergadering Van De VvE?

27 Nov, 2013

tweede vergadering vveGeen besluiten?

Deze week hoorde ik weer een bestuurslid klagen over de betrokkenheid van de leden van de VvE. Er moesten belangrijke beslissingen worden genomen en toch was er weer onvoldoende opkomst om rechtsgeldige besluiten te nemen. En dat ondanks dat iedereen ruim voor de vergadering de uitnodiging heeft ontvangen en er een uitvoerige toelichting op de te nemen besluiten bij was verstrekt.

“Zo kunnen we nooit verder met het onderhoud!”.

Jawel, daarvoor is de Tweede Vergadering

In beginsel moeten er in een vergadering tenminste 50% van het totaal van alle stemmen vertegenwoordigd zijn. Het zogenaamde quorum vereiste. Dat kan door de feitelijke aanwezigheid of met een schriftelijke machtiging. De impasse die ontstaat als er minder dan 50% van de stemgerechtigden vertegenwoordigd is, kan worden doorbroken omdat in de reglementen voorzien is in de mogelijkheid om een tweede vergadering uit te schrijven. In de tweede vergadering kunnen wél rechtsgeldige besluiten worden genomen, ongeacht het aantal vertegenwoordigde stemmen.

Denk er wel om dat er niets verandert aan de stemverhouding. Het onderscheid tussen besluiten met een normale meerderheid en een gekwalificeerde meerderheid blijft van toepassing.

Voorwaarden Tweede Vergadering

De tweede vergadering moet voldoen aan een paar voorwaarden:

  • de tweede vergadering moet worden gehouden tussen de 2 en 6 weken na de eerste;
  • de uitnodiging vermeldt dat het om een tweede vergadering gaat;
  • de agenda bevat dezelfde punten als die op de eerste vergadering. Op de eventueel toegevoegde agendapunten is de quorumeis van de eerste vergadering van toepassing!
     

Relevante artikelen:

  • Modelreglement 1973: artikel 36;
  • Modelreglement 1983: artikel 37;
  • Modelreglement 1992: artikel 37;
  • Modelreglement 2006: artikel 52 lid 5 (quorumeis voor “normale” besluiten is hier niet van toepassing).


Categorie: Vergadering

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door Steven on
Dank u voor dit duidelijke artikel aangaande de tweede ledenvergadering. Er staat ' de agenda bevat dezelfde punten als die op de eerste vergadering. Op de eventueel toegevoegde agendapunten is de quorumeis van de eerste vergadering van toepassing!'

Mijn vraag is hoed it zit met de bijlagen van de agenda? Ik heb de agenda exact gelik gehouden maar de bijgesloten offertes zijn geupdate en aangepast. Is dit in beginsel toegestaan?
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.