Je Bent Bestuurslid En Kan De Servicebijdragen Niet Meer Voldoen?

27 Feb, 2014


bestuur vve bijdragenEerder schreef ik het artikel “Wat Als Een Eigenaar Zijn VvE Bijdrage Niet Voldoet?” waarin het belang van het strikt hanteren van het debiteurenbeleid wordt beschreven. Het bestuur van de VvE heeft de bevoegdheid (meestal verleend in de ALV) om de vordering aan de rechter voor te (laten) leggen. Maar wat nou als een bestuurslid zelf de servicebijdragen niet meer kan voldoen?

Herinnering, aanmaning en deurwaarder

Het zou opmerkelijk zijn als een bestuurslid aan zichzelf een herinnering en aanmaning stuurt, en nóg opmerkelijker als die de eigen schuld ter incasso overdraagt aan een incassobureau of de gerechtsdeurwaarder. Dat gebeurt dus niet.

Een extern beheerder zal nog wel de herinnering en aanmaning versturen maar daar stagneert waarschijnlijk het debiteurenbeleid alsnog omdat voor de gerechtelijke procedure juist het bestuur gemachtigd is.

Voorbeeldfunctie

Als je als bestuur de zorg hebt over de inning van de servicebijdragen en van de leden de opdracht hebt gekregen om tijdige maatregelen te treffen dan heeft datzelfde bestuurslid maar 1 goed voorbeeld te geven en dat is zelf tijdig te betalen!

Want als het bestuurslid voor zichzelf andere regels hanteert dan kun je er op rekenen dat er weerstand komt. De kascommissie zal bij de controle van de jaarstukken dit onderscheid opmerken en aan de ledenvergadering rapporteren.

De VvE is geen bank

Iemand die de servicebijdragen aan de VvE niet betaalt gebruikt dat geld waarschijnlijk voor andere doeleinden.

Ik heb ooit bij een bank gewerkt waar ik verantwoordelijk was voor het debiteurenbeleid op de inning van de rente en aflossingen op onder andere hypothecaire leningen. In een groot aantal van de gevallen waarin iemand de betaling niet meer kon opbrengen was het probleem op te lossen door de cliënt eens kritisch naar het uitgavenpatroon te laten kijken. Vaak bleek het huishoudboekje niet op orde te zijn en met een paar ingrepen, die alleen even wat tijd kosten, werden zodanige kostenbesparingen behaald dat er alsnog aan de betaalverplichting aan de bank kon worden voldaan.

3 Tips om te besparen!

Het grootste resultaat om je lasten te verlagen werden behaald met:

 • het saneren van je kredieten
  heb je veel kleine kredietjes, en denk dan ook aan de Wehkamp en zo, dan vormen de gezamenlijke lasten een relatief hoog bedrag die je door het oversluiten naar 1 samengevoegd krediet aanzienlijk kunt verlagen;
 • het opzeggen van (ongebruikte) abonnementen (ga op je bankafschriften maar eens na wat er allemaal afgeschreven wordt);
 • het verkopen van (ongebruikte) waardevolle spullen op Marktplaats (kijk vooral eens op zolder)!
   

Het komt neer op prioriteitsstelling. Natuurlijk is het verliezen van je baan heel erg en dat kan financiële problemen opleveren. Maar het vragen om uitstel van betaling lost dat probleem niet op. Wat als je over een half jaar nog steeds geen werk hebt? Het probleem los je wel op door direct actie te ondernemen. Daarbij vraag je je af wat belangrijker is. Kunnen blijven wonen in je appartement of…

 • ...blijven rijden in de dure auto?
 • ...2Gb data op je smartphone abonnement?
 • ...het abonnement op tijdschrift, krant en/of de Donald Duck?
 • ...die tweede, derde en vierde reserve tv op zolder?


Categorie: Bestuur

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.