Let op, spookfacturen! VvE’s hebben een verhoogd risico!

02 May, 2013

Waarom VvE’s een verhoogd risico hebben om slachtoffer te worden van spookfacturen?

vve spookfactuurMalafide bedrijven schrijven VvE’s niet per definitie vaker aan, maar wel omdat het bestuur van een VvE vaak bestaat uit vrijwilligers die de taken van het bestuur naast hun drukke betaalde baan uitvoeren. Dit leidt er toe dat bestuursleden vaak minder scherp zijn op dit soort zaken. Zeker als het bestuur uit meerdere bestuursleden bestaat kan het voorkomen dat de ene bestuurder niet weet waarvoor de andere bestuurder opdracht heeft gegeven. Wanneer de VvE dan een spookfactuur ontvangt zal deze factuur vaak uit onwetendheid worden uitbetaald.

Hoofdelijk aansprakelijk

Bent u als bestuurslid er van bewust dat u hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden? Dit kan door het maken van een verkeerde beslissing of door onbehoorlijk bestuur. Er kan in dergelijke situaties aanspraak gemaakt worden op uw privévermogen!

Vijf tips hoe u de betaling van spookfacturen kunt voorkomen:

1. Betaal geen facturen zonder controle. Wie onterecht betaalt ziet het geld niet meer terug en komt niet of met moeite van de ongewenste “aanbieding” af;
  2. Maak een lijst van alle opdrachtgevers waarmee u werkt en tegen welk tarief;
  3. Maak een notitie van uw telefoongesprekken: wie: contactpersoon, wat: onderwerp/inhoud, wanneer: datum/tijdstip;
  4. Lees zorgvuldig, ook de kleine lettertjes;
  5. Onderteken offertes niet als deze niet akkoord zijn. Stuur de offerte retour en zet een kruis erdoor en bewaar een kopie voor uw eigen administratie.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunt u toch te maken krijgen met acquisitiefraude. Misschien heeft u er u er zelfs al wel meet te maken gehad? Deel uw ervaringen om anderen te behoeden!

Categorie: Administratie

Sandra Keijzer