Manieren van Stemmen in de Alv van de VvE

12 Feb, 2014


Laatst vernam ik van een bestuurslid dat de besluiten uit de laatste vergadering nog niet bekend waren want de stembriefjes moesten nog geteld worden. Men had de indruk dat schriftelijk stemmen verplicht is. Het duurde telkens zo lang om na ieder agendapunt de stemmen te tellen, dat besloten werd om dat maar achteraf te doen. Het resultaat van de telling werd dan in de notulen vermeld.

Maar daarmee bestaat niet meer de mogelijkheid om de uitslag van de stemming te betwisten. En volgens de wet moet die gelegenheid onmiddellijk na de stemming worden gegeven.

Dit voorval gaf mij aanleiding om de manieren van stemmen eens op te sommen.

manieren stemmen vve

Wijzen van Stemmen

  • handopsteking;
  • unaniem (bij acclamatie);
  • hoofdelijk (stemmen op afroep);
  • schriftelijk;
  • buiten de vergadering (op afstand)
     

Handopsteking

De meest herkenbare manier is denk ik het stemmen met handopsteking. Bij handopsteking vraagt de voorzitter wie instemt met het te nemen besluit en dan is het simpel tellen. Er moet echter wel opgelet worden om rekening te houden met volmachten en het aantal stemmen die de betreffende eigenaar bezit.

Unaniem of bij acclamatie

Stemmen bij acclamatie is het tegenovergestelde van stemmen met handopsteking. In plaats dat gevraagd wordt wie het eens is met het te nemen besluit wordt gevraagd of iemand tegen het te nemen besluit is. Dus onder de noemer: “wie zwijgt stemt toe”.

Hoofdelijke stemming

Bij de hoofdelijke stemming vraagt de voorzitter aan de stemgerechtigde van ieder appartementsrecht afzonderlijk of hij of zij “voor”, “tegen” of “blanco” stemt.

Schriftelijke stemming

Bij schriftelijke stemming worden stembriefjes gebruikt. Als iedereen gelijke stemmen heeft dan kan dat eventueel ook anoniem plaatsvinden.

Stemmen op afstand

Denk bij stemmen op afstand aan telefonisch stemmen of stemmen via bijvoorbeeld Skype. Stemmen buiten de vergadering is niet toegestaan omdat de reglementen er van uitgaan dat de stemgerechtigde op de vergadering aanwezig is. De reglementen voorzien er wel in om een ander te machtigen. De bij de vergadering aanwezige gevolmachtigde kan dan de steminstructie uitvoeren die telefonisch wordt opgegeven.

Wat is de beste manier van stemmen?

Stemmen via handopsteking of bij acclamatie zijn de meest gebruikte manieren van stemmen. Ze werken snel maar kunnen ook foutgevoelig zijn. Zeker bij ongelijke stemmenaantallen of als bijvoorbeeld de handopsteker ook machtigingen bezit.

Hoofdelijke en schriftelijke stemming zijn het minst foutgevoelig maar kosten daar staat tegenover dat er flink meer tijd mee is gemoeid.

Het hangt dus van de vergadering af (aantal leden, aard van de te nemen besluiten, tijd) welke manier in welke situatie de voorkeur geniet.

In de praktijk maak ik wel gebruik van meerdere manieren. Als bij handopsteking of acclamatie de stemmingsuitslag niet overduidelijk is dan stap ik alsnog over op de schriftelijke of hoofdelijke stemming.Categorie: Vergadering

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door Henny on
Bij ons wordt de stemming niet met bv 30 voor 10 tegen genotuleerd. Het wordt afgedaan met unaniem of de meeste zijn voor of tegen.
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.