Nietigheid en Vernietigbaarheid van Besluiten

02 Aug, 2013

Een nietig of vernietigbaar besluit, wat is dat eigenlijk?

vve nietig vernietigbaarNietig besluit?

Wanneer in de vergadering van eigenaren een besluit wordt genomen die in strijd is met de wet, de akte van splitsing, het reglement van splitsing of statuten, dan is het besluit nietig. De eigenaren van de VvE hoeven zich er daarom niet aan te houden, zelfs al heeft men ermee ingestemd. Een beroep op de rechter is dan ook in beginsel niet nodig.

Denk bijvoorbeeld aan een besluit waarin wordt bepaald dat alleen de eigenaren van de verdiepingen van de VvE moeten meebetalen aan het onderhoud van de lift. Als de splitsingsakte bepaalt dat de kosten voor onderhoud van de lift voor rekening komen van alle eigenaren dan is zo’n besluit nietig.

Vernietigbaar besluit?

Een vernietigbaar besluit is geldig totdat het door de rechtbank sector kanton wordt vernietigd. Dit kan omdat een besluit onredelijk of onbillijk is, in strijd is met wettelijke of statutaire bepalingen die het tot stand komen van besluiten regelen of in strijd is met een (huishoudelijk) reglement. Vernietiging dient plaats te vinden bij de rechtbank sector kanton. Een verzoek daartoe moet binnen 1 maand ingediend worden na de dag waarop u van het besluit kennis hebt genomen of hebt kunnen nemen.

Denk bijvoorbeeld aan een besluit dat niet met het vereiste aantal stemmen in de vergadering van eigenaren is genomen.

Overigens geldt voor besluiten omtrent wijziging van de splitsingsakte een termijn van 3 maanden.

Heeft u zelf al eens te maken gehad met een nietig of vernietigbaar besluit van uw VvE? Graag horen wij uw ervaring(en).Categorie: Vergadering

Sandra Keijzer

user_avatar

Erkend Hypotheek Adviseur en VvE Beheerder


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.