Overstappen Naar Een Nieuwe Vve Beheerder?

24 Feb, 2014

vve beheerder overstappenNieuw jaar, nieuwe kansen!

Een nieuw jaar is begonnen! Dat betekent dat je binnenkort de jaarcijfers van het afgelopen boekjaar van jouw vereniging van eigenaren kunt verwachten. Tenzij de VvE een gebroken boekjaar heeft, dan zal de oplevering van de jaarcijfers later dit jaar plaatsvinden.

De Vergadering van Eigenaren

De kascommissie heeft de taak om de jaarcijfers te controleren en verslag uit te brengen aan de Vergadering van Eigenaren. De kascommissie zal adviseren om al dan niet decharge te verlenen. Deze Vergadering van Eigenaren is ook een mooi moment om te besluiten een eventuele overstap te maken naar een (andere) VvE beheerder. Om een rechtsgeldig besluit hierover te nemen is het van belang dat het onderwerp op de agenda komt te staan en dat met meerderheid van stemmen een besluit wordt genomen. Leg de besluiten vast in de notulen.

Waar moet je aan denken bij de overstap naar een andere VvE beheerder?

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar naar een VvE beheerder die de regels van de wet strikt volgt en geheel onafhankelijk zijn werkzaamheden verricht. Ik vind dat een beheerder geen voordeel mag hebben bij het afsluiten van overeenkomsten. Bijvoorbeeld een opslag op de aanneemsom bij de uitvoering van technisch beheer. Misschien niet altijd leuk om op deze formele manier aan de slag te gaan maar je kunt wél een hoop narigheid voorkomen in de toekomst. Ik heb vijf punten voor je op een rijtje gezet waar je (onder andere) aan moet denken als je afscheid wilt nemen van jouw huidige beheerder en wilt overstappen naar een andere VvE beheerder.

1. Zorg ervoor dat het besluit van de overstap in de notulen wordt vastgelegd.

2. Houd rekening met een eventuele opzegtermijn van de huidige VvE beheerder.

3. Staat er een beding in de overeenkomst met de huidige VvE beheerder over de wijze van opzegging? Bijvoorbeeld schriftelijk of per aangetekend schrijven? Wanneer in de overeenkomst over de wijze niets vermeld staat, zou de overeenkomst ook mondeling beëindigd kunnen worden. Ik raad je echter aan de opzegging altijd schriftelijk te doen, zodat je bewijs van deze opzegging hebt!

4. Zorg ervoor dat je een bevestiging van beëindiging van de overeenkomst van je huidige beheerder krijgt.

5. Stem het moment van beëindiging huidige VvE beheerder en de start bij de nieuwe beheerder goed met elkaar af. De huidige beheerder moet per de opzegdatum de eindcijfers aanleveren.

Hulp nodig bij het overstappen naar een andere VvE beheerder? Laat het gerust weten!

Categorie: Algemeen

Sandra Keijzer

Erkend Hypotheek Adviseur en VvE Beheerder

Geplaatst door Annemieke van der Sluijs on
Goedemiddag,

Wij willen als overstappen van de ene VvE beheerder naar de andere.
Nu is er in 2014 een contract ondertekend door de vorige voorzitter met daarin een opzegtermijn van 6 maanden.
Klopt dat wel een opzegtermijn van 6 maanden?
Kan de VvE beheerder zich daar aan houden?
Wij hebben vorig jaar al aangegeven dat zij telkens in gebreke blijven en in het eerste halfjaar is daar ook echt geen verbetering geconstateerd. Wel een excuus mail maar verder geen verbetering.

Kunnen wij als vereniging eerder van deze VvE beheerder af?

In afwachting van uw reactie,

Met vriendelijke groete,
Annemieke van der Sluijs