SEPA, IBAN en BIC, Heeft Dit Gevolgen Voor De VvE?

30 Oct, 2013

sepa iban bic vveWaar staan deze afkortingen voor en wat houdt het precies in?

De laatste tijd komen deze afkortingen regelmatig naar voren in de media. Maar waar staan deze afkortingen voor en wat houdt het precies in?

Allereerst zal ik de afkortingen op een rijtje zetten:

  • SEPA staat voor Single Euro Payments Area (één Europese betaalmarkt);

  • IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Het IBAN van Nederlandse bankrekeningnummers bestaat uit 18 tekens (cijfers en letters) en je huidige rekeningnummer komt er in voor. Met andere woorden: jouw rekeningnummer wordt een internationaal rekeningnummer;

  • BIC staat voor Bank Identifier Code (BIC). De BIC is de internationale identificatiecode van een bank. Elke bank heeft een eigen unieke code van 8 of 11 tekens.

Belangrijken gevolgen:

Alle betaalproducten, denk bijvoorbeeld aan een overschrijving, incasso of acceptgiro, worden de komende tijd vervangen door producten die aan de regels voor SEPA voldoen. SEPA heeft tot doel om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren. Collectieve standaarden en producten zijn niet het einddoel, maar wel voorwaarden voor een concurrerende en innovatieve Europese betaalmarkt. Maar hierop zal ik nu niet verder ingaan.

De overgang naar één uniforme betaalmarkt voor de euro houdt in dat alle betaalrekeningen in heel Europa op een overeenkomstige en eenvoudige wijze bereikbaar moeten zijn. Dat is noodzakelijk om straks geen verschillen meer te hebben tussen de binnenlandse betaling en een eurobetaling van of naar andere Europese landen. Om die reden moeten voor eurorekeningen in heel Europa internationale bankrekeningnummers (IBAN) gehanteerd worden. Tevens is voor de onderlinge verwerking van betalingen tussen banken een bankidentificatiecode (BIC) nodig. Op 1 februari 2014 is de Europese betaalmarkt een feit en moet je zijn overgestapt naar de nieuwe Europese betaalstandaarden.

En wat heeft dat met de VvE te maken?

Heeft jouw Vereniging van eigenaren een incassocontract bij de bank, dan zal deze omgezet moeten worden naar een SEPA-incassocontract. Als het beheer van jouw VvE is uitbesteed aan een professioneel beheerder, dan zal deze omzetting doorgaans door jouw beheerder worden geregeld.Categorie: Administratie

Sandra Keijzer

user_avatar

Erkend Hypotheek Adviseur en VvE Beheerder


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.