U Wilt Inzage in Verenigingsstukken VvE?

21 May, 2014


inzage stukken vveHet is helemaal niet nodig om alle verenigingsstukken die het bestuur van de VvE voor ogen krijgt, met alle leden te delen. Ten eerste interesseert het niet ieder lid en ten tweede is zoiets bewerkelijk en kostbaar.

De stukken die wel aan de leden worden voorgelegd zijn in ieder geval het jaarverslag, de begroting en de notulen. Goed, de kascommissie controleert de onderliggende stukken van het jaarverslag (bankafschriften, facturen e.d.) en er zijn eventueel commissies die het bestuur ondersteunen bij het technisch beheer, maar soms wil je als lid ook meer weten. Zeker als het over de grote uitgaven gaat.

Dus, als je bijvoorbeeld de offertes voor het schilderwerk ter inzage in wilt zien dan mag dat!

Inzage verenigingsstukken in de reglementen

De inzage in de verenigingsstukken is in de reglementen geregeld.

“Het bestuur/de administrateur is verplicht aan iedere eigenaar alle inlichtingen te verstrekken betreffende de administratie van het gebouw en het beheer van de fondsen, welke die eigenaar mocht verlangen, en hem op zijn verzoek inzage te verstrekken van alle op die administratie en dat beheer betrekking hebbende boeken, registers en bescheiden; hij houdt de eigenaars op de hoogte van zijn woonplaats en telefoonnummer”

  • 1973 | Artikel 40 lid 6;

  • 1983 | Artikel 41 lid 6;

  • 1992 | Artikel 41 lid 6.

In het modelreglement 2006 is de bepaling niet meer opgenomen maar dat betekent niet dat het recht op inzage niet van toepassing is. Als dit reglement bij jou van toepassing is dan heb je wettelijk gezien toch recht op inzage. Weigering zou in strijd zijn met de wettelijke gemeenschap van eigendom. In een zaak waarin de kantonrechter oordeelde over een kwestie stelde hij dat het in het belang van de leden van de VvE is dat de stukken kunnen worden ingezien door de leden met het oog op de uit te oefenen controle van de bestuurder/administrateur.

Inzage in de VvE stukken afdwingen

Als het bestuur van de VvE je, ondanks het voornoemde, weigert om inzage in de verenigingsstukken te verstrekken dan kun je die afdwingen via de kantonrechter.

Eerst raad ik je aan om het onderwerp op de vergadering aan de overige leden voor te leggen. Het bestuur voert immers de besluiten van de gezamenlijke eigenaren uit.Categorie: Administratie

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door Joze on
Model reglement 2006 , wat houd recht op inzage dan in ?
Geplaatst door Jos on
Joze, dan is het recht van toepassing zoals die bij wet is geregeld. Dat is dan aan de kantonrechter als de inzage wordt geweigerd.
Geplaatst door G.Schrijen on
Bestuur weigert inzage in notulen van november 2012 en heeft deze niet op het portaal gezet terwijl oudere notulen dan die wel voor alle leden zijn in te zien. Motiviatie: geen recht op inzsge omdat ik op dat moment nog geen lid was.
Wat moet ik hier mee?WzmE9u
Geplaatst door Jos on
Onterechte motivatie, dus alsnog inzage verlangen.
Geplaatst door J. Keijzers on
Kunt u mij vertellen of ik bij inzage administratie foto's mag maken van uitgaven/facturen die mij opvallen? Het bestuur wil mij alleen inzage geven als ze er zelf bij zijn. Alvast bedankt voor uw reactie.
Geplaatst door Jos on
Recht op inzage houdt niet in dat u recht hebt op maken van foto's.
Geplaatst door Max on
Het bestuur wil mij alleen inzage geven als ze er zelf bij zijn.
Ik kan uit het gegeven antwoord niet opmaken of dit kan. En kan het bestuur dit als eis stellen?

Als ik dan zelf denk aan VVE stukken die in beheer zijn bij de administrateur dan zou ik dat wel vreemd vinden omdat de administrateur geen deel uit maakt van het bestuur en daar verder buiten staan.

Ik hoor graag of dit juist is

mt vr gr Max
Geplaatst door Vnkrnn on
Het bestuur mag verlangen dat er alleen inzage gegeven wordt en dat zij daarbij aanwezig zijn.
Geplaatst door Liesbeth kempers on
Heb ik recht op inzage van de verslagen van de bestuursvergaderingen?
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.