VvE Veiligheid! Cameratoezicht in de Hal?

12 Mar, 2014


vve camera toezichtMag de VvE zomaar camera’s ophangen?

Overal om ons heen zien we camera’s verschijnen en het is al bewezen dat van de aanwezigheid van camera’s een preventieve werking uitgaat. Mag een VvE dan zomaar camera’s ophangen?

Nou, zeker niet zomaar. Het verlangen naar meer veiligheid mag niet in strijd zijn met het recht op privacy!

Ik hoor je zeggen: “Hoe weet ik nou of ik daar sprake van is?”. Ik zal het nader toelichten.

Het verlangen naar meer veiligheid mag niet in strijd zijn met het recht op privacy.

Er zijn verschillende maatstaven (hieronder vetgedrukt) om te bepalen of het verlangen naar meer veiligheid in strijd is met het recht op privacy.

Het appartementencomplex is, ten opzichte van bijvoorbeeld een openbare gelegenheid, een gebouw waar het recht op privacy minder snel wordt geschonden. De mate van openbaarheid van een VvE is gering.

De hal van een appartementencomplex wordt gebruikt om de eigenaren de toegang te verschaffen tot hun appartement. De aard en mate van intimiteit en het onbevangen zichzelf zijn is ten opzichte van respectievelijk een rosse buurt en een gymzaal, waar mensen zich omkleden, veel minder in het geding.

Met het niet beschikbaar stellen van de beelden aan derden zal het gebruik van de beelden de privacy niet schenden.

Als iedere eigenaar én gebruiker bekend is met de aanwezigheid van de camera’s dan levert de kenbaarheid geen probleem op.

Een camera die onafgebroken draait levert meer inbreuk op de privacy dan die alleen bij duisternis aanstaat. Het systematisch karakter van het gebruik is ook van invloed.

Zolang de camera in de hal alleen beelden van de hal neemt is er sprake van bevoegd gebruik.

Opslaan van de beelden

Als wordt voldaan aan de privacyregels dan mogen de beelden maximaal 4 weken worden bewaard.

Samenvattend

Om camera’s te mogen plaatsen:

  • moet een besluit van de Vergadering van Eigenaren aan ten grondslag liggen;

  • mag de camera geen zaken van anderen, niet in de woningen en de openbare weg niet filmen;

  • moet het duidelijk zijn dat er cameratoezicht is;

  • mogen de beelden niet langer dan 4 weken bewaard worden.

Afsluitend raad ik aan om de camera zichtbaar op te hangen en de aanwezigheid van de camera(‘s) te benadrukken met stickers of bordjes.



Categorie: Algemeen

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door vve-er on
Volgens mij behoort een camera niet tot de gemeenschappelijke zaken van een vve. Dus als voor gestemd wordt dan hoef je hier niet aan mee te betalen. Klopt dit.
Geplaatst door Vnkrnn on
Nee, dat klopt niet. Als er voor gestemd wordt dan betaalt de VvE de kosten voor de aanschaf en daar betalen alle eigenaren aan mee.

Besluiten door de vergadering tot het doen van buiten het onderhoud vallende uitgaven die een totaal door de vergadering vast te stellen bedrag te boven gaan, kunnen worden genomen met een meerderheid van stemmen die in de splitsingsakte is vastgelegd.
Geplaatst door H. Smeenk on
Als er gestemd moet worden is dan de helft + 1 voldoende of moet het totaal aantal eigenaren voor zijn?
Geplaatst door Vnkrnn on
Zoals hierboven al eerder werd vermeld geschiedt stemming volgens verhouding in de splitsingsakte.
Geplaatst door De bruijn on
Wij hebben als leden van een vve al driemaal tegen het plaatsen van cameratoezicht gestemd, vervolgens doet het bestuur een vierde poging, in hoeverre zijn eerder genomen besluiten rechtsgeldig
Geplaatst door Vnkrnn on
Eerder genomen besluiten zijn geldig totdat er nieuwe besluiten voor in de plaats komen. Er bestaan geen beperkingen voor het aantal keren dat een onderwerp op de agenda mag verschijnen.
Geplaatst door de bruijn on
En wat gebeurt er als men dan toch weigert mee te betalen aan het plaatsen van de camera's ? Er gebeuren binnen onze VvE namelijk zoveel dingen in strijd met het reglement en de splitsingsakte.
Geplaatst door Jos on
Dan zal het debiteurenbeleid van de VvE van toepassing worden, neem ik aan.
Kijk ook hier: http://www.vvewijzer.nl/vve-blog/wat-als-een-eigenaar-zijn-vve-bijdrage-niet-voldoet/
Geplaatst door Sluimer on
Wat wordt bedoelt met zaken van anderen als het gaat om plaatsen van camera's, ons complex heeft twee hallen, een voor algemeen gebruik zoals visite en koeriers en post e.d. omdat ons bellenplateau binnen zit en vervolgens achter een afgsloten deur zit onze gemeenschappelijke ruimte.
Geplaatst door Jos on
Zaken van anderen zijn zaken die niet van u zijn. In het geval van de VvE dus zaken die niet van de VvE zijn. Bijv. de auto van een bezoeker.
Geplaatst door H Schrik on
Onze VVE heeft rondom ons appartementencomplex 8 camera,s geplaatst, die met een code op internet te bekijken zijn.Nu wil ik graag online mijn eigen voordeur op de camera bekijken, en in de fietsenkelder.Het bestuur zegt dat ik daar geen recht op heb, wat kan ik doen?
Geplaatst door R Burgman on
Ik denk dat het bestuur daarin gelijk heeft. Het systeem is dan wel gemeenschappelijk, maar dat wil niet zeggen dat iedereen daar toegang toe heeft. Neem als voorbeeld een stookinstallatie. Deze is voor iedereen in de flat, maar slechts de technische commissie en/of bestuur verantwoordelijk voor het beheer heeft toegang tot de ruimte.

U kunt uzelf beschikbaar stellen bij de vereniging als lid van bijvoorbeeld een beveiliging en vandalisme commissie. Maar dan nog mag u het systeem alleen gebruiken t.b.v. het algemeen belang.
Laat een reactie achter



(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)



We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.