Waarom Bestuurswijzigingen VvE Doorgegeven Aan Kamer van Koophandel?

05 Mar, 2014

vve bestuurswijziging kvkÉén van de regelmatig terugkerende punten op de agenda van de VvE is de bestuurssamenstelling. Het spreekt voor zich dat alle besluiten in een vergadering goed genotuleerd worden. Zo ook de besluiten rond het ontslaan en aanstellen van bestuursleden; de bestuurswijzigingen.

Kamer van Koophandel wordt vaak vergeten

Met de besluiten rond het ontslaan en aanstellen van bestuursleden wordt nog al eens vergeten om de daarbij behorende wijzigingen aan de Kamer van Koophandel door te geven.

De VvE is verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste informatie!

Om een ontslagen bestuurslid uit te schrijven moet het zogenaamde formulier 16 “Wijziging functionarisgegevens” ingevuld worden en voor het inschrijven van nieuwe bestuursleden het formulier 22 “Inschrijven Functionaris voor een stichting of vereniging”.

Je kunt deze Kvk formulieren hier downloaden.

Waarom is het van belang dat de Kvk over de juiste gegevens beschikt?

Voor partijen die zaken doen of willen doen met de VvE of partijen die informatie willen inwinnen bij de VvE, is het handelsregister van de Kamer van Koophandel de plek waar ze de gegevens van de VvE en haar bestuurders kunnen vinden.

Voorbeelden van partijen die raadplegen:

  • de aannemer die wil weten of de ondertekenaar van de offerte bevoegd is namens de VvE;

  • de bank die wil weten of de aanvrager van een bankrekening bevoegd is namens de VvE;

  • de notaris die voor een eigendomsoverdracht informatie nodig heeft;

  • etc., etc.

Welke gevolgen heeft het niet doorgeven aan de Kvk?

Het meest voor de hand liggende antwoord op de vraag, welke gevolgen heeft het niet doorgeven van de bestuurswijzigingen aan de Kamer van Koophandel, is dat de Kamer van Koophandel geen juiste gegevens heeft. Juist, maar het hebben van de juiste gegevens is niet het doel van de inschrijving. Het gaat er om dat voornoemde partijen niet bij de verkeerde aankloppen.

Een correct genomen vergaderbesluit is rechtsgeldig. Dus een ontslagen bestuurslid heeft vanaf het moment dat het ontslag werd verleend geen bestuursbevoegdheden meer en het nieuw aangestelde bestuur heeft de bevoegdheden met ingang van het moment van aanstellen.

Zolang de wijzigingen niet zijn doorgegeven zijn de notulen het enige schriftelijke bewijs daarvan. Bij onduidelijkheid in de notulen zal een rechter, die gevraagd wordt om over een geschil te oordelen, naar alle waarschijnlijkheid kijken naar de inschrijving bij de Kvk. Het zou dan zo maar kunnen dat een voormalig bestuurslid alsnog aansprakelijk is...

Mogelijke problemen bij onjuiste inschrijving?

Zolang een oud bestuurder nog staat ingeschreven bij de Kvk kan hij of zij geconfronteerd worden met informatievragen en aansprakelijkheidsstellingen.

Een nieuwe bestuurder die nog niet staat ingeschreven bij de Kvk krijgt onder andere problemen met opdrachtverstrekkingen aan aannemers en het openen of wijzigen van bankrekeningen.Categorie: Bestuur

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door Roel Rozenga on
Ons VVE-bestuur bestaat uit vijf personen, t.w. voorzitter, secretaris, penningmeester en nog 2 bestuursleden. De voorzitter en penningmeester staan alleen ingeschreven in de KvK.
N.m.m. moeten de overige bestuursleden ook ingeschreven staan. Is dit juist? Graag uw reactie.
Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.