Waarom Een Collectieve Opstalverzekering voor de VvE?

19 Mar, 2014


collectieve verzekering vveIk lees en hoor nog regelmatig dat er appartementseigenaren zijn die voor hun gezamenlijk eigendom geen collectieve verzekering hebben. Dat zijn dan vooral de wat kleinere, meestal de slapende, VvE’s. Iedere eigenaar heeft dan de opstal individueel verzekerd.

En als ik dat dan hoor of lees is er meestal sprake van een situatie waarin de één de nadelige gevolgen ondervindt van de tekortkomingen in de polis van de ander.

De collectieve verzekering is wettelijk verplicht

Overeenkomstig de wet zijn in alle modelreglementen de bepaling opgenomen dat het gebouw ten behoeve van de gezamenlijke appartementseigenaren moet worden verzekerd. De collectieve verzekering dus. Het bestuur sluit deze verzekering af bij een door de vergadering gekozen verzekeraar en op naam van de gezamenlijke appartementseigenaren. Dus niet op naam van de VvE..!

Risico als er niet collectief verzekerd is

Als je eigenaar bent van een appartement zonder collectieve verzekering dan kun je aansprakelijk worden gesteld voor de herstelkosten van schade die niet gedekt is als 1 of meer van de andere eigenaren onderverzekerd of helemaal niet verzekerd is/zijn.

Wat dekt de collectieve opstalverzekering?

De collectieve opstalverzekering dekt tenminste;

  • brandschade;
  • ontploffingsschade;
     

De vergadering van eigenaren kan besluiten om daarnaast dekking te vragen voor:

  • wateroverlast;
  • stormschade;
  • glasschade;
  • etc.
     

De voordelen van de collectieve verzekering

Als in jouw VvE de collectieve verzekering ontbreekt dan raad ik aan de individuele verzekeringen om te laten zetten in een collectieve verzekering, want:

  • je loopt minder kans op onderverzekering;
  • met slechts 1 polis zijn de voorwaarden eenduidig;
  • je hoeft bij schade maar bij 1 verzekeraar aan te kloppen;
  • bij verkoop gaat de verzekering automatisch over op de volgende eigenaar.


Categorie: Verzekeringen

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Geplaatst door Damie on
Hoi, weet iemand misschien hoe het zit in het geval dat de VvE beheerder verzuimd heeft de clausules van collectieve opstalverzekering te lezen. Met als gevolg dat wij (iets van 30 eigenaren) nu al jaren niet verzekerd zijn tegen brand. Kunnen wij de beheerder in gebreke stellen? We zijn hier 'per ongeluk' achter gekomen. Clausule betreft 3-jaarlijkse elektrische installatie controle.
Geplaatst door Vnkrnn on
Het bestuur zal het gebouw verzekeren bij één of meer door de vergadering aan te wijzen verzekeraars tegen water-, storm, brand- en ontploffingsschade. Het bestuur, of de beheerder die tevens bestuurder is, is verantwoordelijk en aansprakelijk.
Geplaatst door Damie on
Beste V, dank voor je reactie! Ik wist niet dat de bestuurder hiervoor verantwoordelijk is. Kunnen wij hem ook in gebreke stellen? En wat kunnen we dan redelijkerwijs eisen? Probleem is tevens dat de meerderheid van eigenaars hier de ernst niet van in zien en ik nagenoeg alleen sta..
Geplaatst door Jos on
Je vraag is niet zomaar in algemene zin te beantwoorden. Ik raad je aan om je rechtsbijstandverzekeraar (of het juridisch loket in de buurt) te consulteren.
Laat een reactie achter



(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)



We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.