Wat Als Een Eigenaar Zijn VvE Bijdrage Niet Voldoet?

28 Aug, 2013

Als er niets gebeurt betalen de overige leden!

De modelreglementen bepalen dat de servicebijdragen maandelijks dienen te worden voldaan en het bestuur of de beheerder ziet er op toe dat de betalingen tijdig plaatsvinden. In de splitsingsakte kan een andere betaaltermijn dan per maand zijn bepaald. Als de betalingen uitblijven en het bestuur neemt geen maatregelen dan ontstaat de situatie dat de achterstand wordt omgeslagen over de overige eigenaren. Dus, om te voorkomen dat je ook de servicekosten van je buurman moet betalen, is het van belang dat er direct actie wordt ondernomen als er achterstand is.

De herinnering en de aanmaning

Als het bestuur of de beheerder maandelijks de administratie bijwerkt dan ziet hij pas na een maand dat er voor het eerst niet is betaald. Er wordt een herinnering verstuurd en de volgende maand de aanmaning. Als na nog een maand geconstateerd wordt dat er nog steeds niet is betaald, zijn we al drie maanden verder.

achterstand vve bijdrageDe vordering uitbesteden

Het is nu de hoogste tijd om de vordering aan een incassobureau of een (gerechts)deurwaarder over te dragen.

De kosten die hiermee gepaard gaan worden in rekening gebracht bij het niet-betalende-lid.

Executiemaatregelen

Uiteindelijk kan een gerechtelijke procedure tot executiemaatregelen leiden.

Voorbeelden van executiemaatregelen:

• leggen van beslag op roerende zaken (auto, elektronica of meubilair);
  • leggen van beslag op salaris of banktegoeden;
  • leggen van beslag op het appartementsrecht zelf.

Machtiging Vergadering

Maar let op, het bestuur heeft volgens de meeste reglementen een machtiging nodig van de Vergadering van Eigenaren voor een gerechtelijke procedure. Ik raad aan om het besluit over deze machtiging ieder jaar in de vergadering te herbevestigen. Het onderwerp komt dan iedere keer ter sprake (de leden worden weer even herinnerd aan het afgesproken debiteurenbeleid) en er kan geen discussie voor de  rechter ontstaan.

Categorie: Administratie