Wat Als Niet Iedereen De Slapende VvE Wil Activeren?

11 Dec, 2013

slapende vveGeldt de wil van de meerderheid altijd?

Nee, dat kan niet zomaar want de wet gaat uit van een actieve VvE en stelt voorwaarden aan het beheer van en het onderhoud aan de gemeenschappelijke gedeelten van de VvE. De VvE moet het gebouw verzekeren, dient een reservefonds aan te houden en dient jaarlijks ter goedkeuring een exploitatierekening en een begroting aan haar leden voor te leggen. Een besluit om de VvE niet te activeren is nietig omdat die in strijd is met de wet en het modelreglement.

Status Quo?

Oké, het besluit is nietig maar als er dan niet alsnog wordt besloten om bijvoorbeeld dat hoognodige onderhoud uit te voeren dan gebeurt er dus nog steeds niets. De leden die de VvE willen activeren kunnen, binnen een maand na de vergadering, de vernietiging van een besluit dan wel de nietigheid daarvan inroepen bij de kantonrechter. Als de kantonrechter heeft geoordeeld dat de besluiten niet rechtsgeldig zijn kan er een nieuwe vergadering uitgeschreven worden maar wat als de meerderheid dan nog steeds niet de juiste besluiten neemt?

De vervangende machtiging

Het is aan te raden om de kantonrechter in dezelfde procedure ook om een vervangende machtiging te vragen. De kantonrechter wordt dan verzocht om de minderheid te machtigen om namens de VvE bepaalde activiteiten te verrichten. Bijvoorbeeld in verband met het uitvoeren van urgent onderhoud aan de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw en het omslaan van de kosten daarvan over alle leden volgens de onderlinge breukdelen.

Zelf bekostigd onderhoud verrekenen?

Leden die zelf het onderhoud aan hun eigen appartement hebben gedaan menen dan vaak dat ze de zelf gemaakte kosten mogen verrekenen met de onderhoudskosten die de VvE bij hen in rekening brengt. Het is echter niet zo dat zelf uitgevoerd onderhoud leidt tot het vervallen van de verplichting om alsnog mee te betalen aan overige onderhoudswerkzaamheden. De vergadering kan wel besluiten dat de kosten van enkele onderhoudswerkzaamheden aan het individuele appartement alsnog voor rekening van de VvE worden gebracht, bijvoorbeeld als de VvE die kosten zelf had moeten maken indien de VvE ten tijde van het uitvoeren van dat onderhoud niet slapend zou zijn geweest.Categorie: Algemeen

Jos van Kranen

user_avatar

VvE Beheerder
www.keijzer-administratie.nl


Misschien vind je dit ook interessant:

Meld je aan voor updates van dit blog

   

Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.

Onze huisregels

Reacties:

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.