Wat Kan Ik Doen Bij (Geluid)Overlast Bij Buren?
03 Feb, 2014
Herken je dat? Je komt thuis van je werk en je ploft op de bank en wilt even tot rust komen, maar al gauw wordt de rust verstoord door de hond van de buren die zijn schelle kef weer eens laat horen. Of je geniet heerlijk van de zondag en je rust wordt verstoord door de kinderen van de bovenburen die heen en weer aan het rennen zijn. Geluidsoverlast is een van de meest voorkomende vormen van hinder.
Contactgeluiden en luchtgeluiden
Er wordt onderscheid gemaakt in contactgeluiden en luchtgeluiden. Contactgeluid is het geluid dat bijvoorbeeld via vloeren, buizen en muren verspreid wordt. Het voorbeeld hierboven van de rennende kinderen valt onder contactgeluiden. Luchtgeluid is geluid dat afkomstig is van een bron die rechtstreeks de lucht in trilling brengt zoals bijvoorbeeld muziek, praten of de blaffende hond. Overlast door contactgeluiden, daar zijn effectieve oplossingen voor te verzinnen. Door bijvoorbeeld het gebruik van zachte vloerbedekking en/of zacht schoeisel zou de geluidsoverlast eenvoudig opgelost kunnen worden. Overlast door luchtgeluiden kan lastiger zijn.
Je kunt de splitsingsakte of het huishoudelijk reglement erop naslaan of er regels bestaan over bijvoorbeeld harde vloeren. Bij sommige appartementencomplexen zijn harde vloeren, denk hierbij aan plavuizen, parket of linoleum, niet toegestaan of alleen onder normen die in het huishoudelijk reglement staan.
In de wet staat dat je personen in jouw woonomgeving geen onrechtmatige hinder mag toebrengen en andersom geldt dat uiteraard ook. Zo is enige hinder toegestaan, maar onrechtmatige hinder niet. Het hangt af van de omvang van de hinder en de duur daarvan. Met elkaar in overleg gaan om de overlast te verminderen of beëindigen heeft natuurlijk de voorkeur. Helpt dit niet, dan zijn er verschillende (juridische) mogelijkheden om iets te doen tegen de overlast.
Regelen via de Verening van Eigenaren
De Vereniging van Eigenaren (VvE) kan actie ondernemen via de splitsingsakte, het modelreglement en/of het huishoudelijk reglement. Het bestuur kan de bewoner een waarschuwing geven en als dat niet helpt een boete opleggen. In het uiterste geval kan de vergadering van eigenaren de bewoner het gebruik van zijn appartement ontzeggen. De VvE kan in het huishoudelijk reglement leefregels opnemen om overlast te voorkomen. Ik raad aan om in ieder geval aangifte te doen bij de politie zodat er een dossier wordt aangelegd van de overlast.
Belangrijk!
Het bestuur moet de regels uit het modelreglement volgen; te beginnen bij het artikel ‘overtredingen’. Wanneer dit niet leidt tot het gewenste resultaat dan kan de procedure worden opgestart welke valt onder artikel ‘ontzegging van het gebruik van een privé gedeelte’. Hierbij moet opgemerkt worden dat een machtiging van de vergadering nodig is. Zorg ervoor dat je je strikt houdt aan de regels die gelden aan de termijn van oproeping ter vergadering, het agenderen van het punt op de agenda enzovoorts.
Sandra Keijzer

Erkend Hypotheek Adviseur en VvE Beheerder
Misschien vind je dit ook interessant:
Meld je aan voor updates van dit blog
Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.
Onze huisregels