Wat Zijn De Voor- En Nadelen Van Prestatiecontracten Voor De VvE?
03 Mar, 2014
In de wereld van vastgoedonderhoud is de afgelopen jaren een tendens waarneembaar waar meer aandacht is voor prestatie- of resultaatgericht onderhoud. En dat wordt in toenemende mate vastgelegd in een prestatiecontract tussen aannemer en eigenaar. Ook in VvE land steekt deze onderhoudsvorm steeds vaker de kop op. In dit artikel weeg ik de voor- en nadelen van prestatiecontracten voor VvE’s tegen elkaar af en geef ik aan op welke voorwaarden een prestatiecontract van meerwaarde kan zijn.
Wat is een prestatiecontract?
Een prestatiecontract is een overeenkomst tussen de vastgoedeigenaar en de aannemer waarin wordt vastgelegd aan welke (minimale) functionele en esthetische eisen bouw-/installatietechnische delen en elementen moeten voldoen gedurende de contractperiode. Het doel van een prestatiecontract is om makkelijker, minder en inplanbaar onderhoud uit te voeren tegen lagere beheerskosten. Het gaat bij het onderhoud volgens een prestatiecontract niet meer om het leveren van een inspanning maar om de vereiste technische of functionele kwaliteit of kwantiteit. Denk hierbij aan het eisen van een minimale verflaagdikte op moment x of een x% systeembeschikbaarheid van de brandmeldinstallatie per jaar. De prestatie-eisen dienen te allen tijde objectief te meten of te controleren zijn.
Voordelen prestatiecontract:
- je bent verzekerd van een bepaald kwaliteitsniveau van bouwdelen en elementen;
- je beperkt het risico op vervolgschade en versoberde uitstraling van het pand;
- het onderhoud en innovaties zijn inplanbaar;
- er is meer controle op onderhoudsuitgaven en servicekosten;
- het onderhoud kan kostenefficiënter worden uitgevoerd.
Nadelen prestatiecontract:
- het is een complexe opgave om te bepalen wat de juiste kwalitatieve en kwantitatieve eisen zijn, hiervoor is onderhoudstechnische kennis benodigd;
- je hebt branchekennis nodig voor het selecteren van de juiste aannemer;
- het hebben van juridische knowhow is een pré om een waterdicht (afgebakend) prestatiecontract op te kunnen stellen.
Aanbevelingen bij aangaan prestatiecontract
Als jouw VvE overweegt een prestatiecontract aan te gaan voor het onderhoud is het van belang om onderhoudstechnische en juridische knowhow en branchekennis in huis te hebben, bij voorkeur in het bestuur. Mocht deze expertise niet in huis zijn of direct voorhanden via bijvoorbeeld kennissen, dan valt het aan te raden om advies in te winnen of begeleiding aan te vragen bij een onafhankelijk(!) technisch bureau. Als deze zaken in acht worden genomen door de VvE kan een prestatiecontract grote voordelen opleveren ten aanzien van kostenbeheersing en het in goede staat van onderhoud behouden van jouw pand.
Heeft jouw VvE al een prestatiecontract overwogen en hoe denk je dit aan te gaan pakken? Indien er reeds een prestatiecontract is afgesloten, wat is hierbij de aanpak geweest en hoe heb je dit tot nu toe ervaren?
Misschien vind je dit ook interessant:
Meld je aan voor updates van dit blog
Je kunt je e-mailadres altijd weer uit ons bestand verwijderen.
Onze huisregels