Wie is Verantwoordelijk voor het VvE Onderhoud?

16 Oct, 2013

verantwoordelijkheid onderhoud vveAls mede-eigenaar van het appartementengebouw ben je als lid van een VvE mede verantwoordelijk voor het onderhoud.

Dat houdt natuurlijk niet in dat je met zijn alleen de kwast en de hamer moet hanteren. Meestal laat de VvE het groot onderhoud uitvoeren door de professional.

Eigen technische kennis

Het bestuur voert de besluiten van de Vergadering van Eigenaren uit. Dus als de vergadering heeft besloten om bepaalde werkzaamheden in het kader van groot onderhoud uit te laten voeren, dan heeft het bestuur zorg te dragen voor de uitvoering daarvan. Als het bestuur onvoldoende technische kennis heeft dan kan zij zich laten bijstaan door een technische commissie of onderhoudscommissie. En natuurlijk kunnen de diensten van een beheerder worden ingeschakeld.

De taken van het bestuur

In verband met de uitvoer van groot onderhoud heeft het bestuur onder andere de volgende taken:

• opvragen offertes;

• beoordelen offertes;

• selecteren aannemer/schilder;

• beoordelen van de werkzaamheden;

• betalen van de factuur.

Te volgen procedure

Ik raad aan om het offertetraject pas na het besluit om tot uitvoer van groot onderhoud over te gaan, te starten. Vergaderingen duren vaak langer dan bedoeld en als dan ook nog iedere offerte ingebracht wordt dan heb je vrijwel zeker een tijdrovend agendapunt. Vaak leidt de discussie tot additionele wensen waardoor er om aangepaste offertes moet worden gevraagd en de uitvoer dus wordt uitgesteld.

Volgorde van handelen:

1. de Vergadering van Eigenaren beslist over het uit te voeren onderhoud (liefst aan de hand van een meerjarenonderhoudsplan);

2. de Vergadering van Eigenaren bepaalt het budget (liefst aan de hand van een meerjarenbegroting);

3. de Vergadering van Eigenaren machtigt het bestuur om uit tenminste 3 offertes een keuze te maken.

Categorie: Onderhoud

Geplaatst door Smurf on
Even een vraag over dat grote onderhoud. Er is hier enkele jaren geleden al een Mjop gemaakt voor 10 jaar. Die is genegeerd. Op dat moment zou er in 10 jaar ruim een ton nodig zijn voor groot onderhoud. Nu is er een nieuwe Mjop gemaakt en willen ze hier heel veel onderhoud in 1 keer laten doen ad. € 240.000. En moeten wij eigenaren enkele duizenden euro's extra betalen met onmiddellijke ingang. Als ik een nieuwe auto wil moet ik toch ook eerst sparen? Eerst laten ze het liggen, wel de eigen bijdrage verhoogd. We hebben een beheerder, had die niet in moeten grijpen na de eerste Mjop??? Dan hadden we hier naartoe kunnen werken. Vele mensen hebben het geld niet. Nieuwe hypotheek is niet af te sluiten. Wat moet je dan?? Kunnen we hier nog wat aan doen. De paniek is hier voelbaar :((
Geplaatst door Jos on
Als de Vergadering van Eigenaren ooit heeft besloten om het Mjop te negeren en derhalve niet te gaan sparen overeenkomstig de bevindingen in dat Mjop, dan lijkt mij niets aan het besluit te doen, om voor het alsnog ten uitvoer brengen van het groot onderhoud een eenmalige extra bijdrage te vragen.

Het is opnieuw de Vergadering van Eigenaren die beslist wat er moet gebeuren. De alternatieven zijn uit- of afstel, maar dan ontstaan andere problemen.

Ik weet niet welke middelen de Technisch Beheerder heeft om in te grijpen op vergaderbesluiten. Het Bestuur is verantwoordelijk voor de uitvoer van het onderhoud waartoe de leden hen het mandaat heeft gegeven. Meer dan adviseren en waarschuwen kan de beheerder niet doen.

Kortom, de leden hebben ooit besloten om niet te sparen en zullen nu de gevolgen daarvan moeten dragen. Een zeer vervelende situatie die voor sommige leden uiteindelijk kan leiden tot gedwongen verkoop van hun appartement...